Јапански воз-метак слави 50 година

Танјуг
Јапански воз-метак слави 50 година

Јапан је земља са одлично развијеном жељезничком мрежом, а најбржи воз у "флоти возова" - чувени "воз метак" са брзином већом од 300 километара на час, слави 50. рођендан ове године.

Први Шинкасен је пуштен у саобраћај 1964. године, а та част је на посебној церемонији припала цару Хирохиту који је девет дана касније отворио отзвореним Олимпијске игре у Токију.

Јапан је новим возом те године успоставио модел другим земљама у свијету како треба да изгледа жељезница, оцењује Би-Би-Си (BBC).

Своје прво путовање од Токија до Осаке, преко планине Фиџи, прешао је са, за то доба, рекордних 210 километара на час.

Вожња новоизграђеним пругама које дозвољавају брзину већу од 300 километара на сат била је најбољи начин за који су се јапанске власти одлучиле да популаризују Олимпијаду на домаћем терену.

Воз је специфичног изгледа и за то вријеме револуционарног дизајна који обиљежава дуг "пачји кљун", који му даје аеродинамику потребну за велике брзине, а његова унутрашњост више приличи авиону него возу.

Жељезничка линија "Токаидо Шинкасен" је за кратко вријеме постала не само најбржа и најнапреднија на свијету, већ и најкоришћенија.

Са 150 милиона превезених путника сваке године, посада "воза-метка" скоро са војничком прецизношћу испуњава на вријеме свој распоред.

Шинкасен, 50 година касније, са 16 вагона вози од Токија до Осаке на свака три минута, брзином од 270 километара на час, нудећи путницима максималан комфор.

Не само да су брзи, чести, беспријекорно чисти и тачни у секунду, већ и помажу очувању животног окружења, са свега 16 одсто емисије угљен диоксида у односу на аутомобил на истом путовању.

А оно чиме се Јапанци посебно поносе је чињеница да од када је цар Хирохито 1964. махнуо заставицом у знак почетка рада нове жељезнице, на тој мрежи није било трагичних несрећа.

За посљедњих 50 година, два воза су искочила из шина, од чега један за вријеме земљотреса 2004. и други прошле године током снажне мећаве.

Са таквом статистиком безбједност на мрежи Шинкасен остаје без такмаца, закључује BBC.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана