Јапанци руше хотел од 140 метара без трунке прашине

Танјуг
Јапанци руше хотел од 140 метара без трунке прашине

Токио - Пролазници у прометном округу Акасака у Токију почели су да примјећују нешто необично у вези са хотелом високим 40 спратова: смањио се и “претворио” у дупло нижи објекат!

Полако али сигурно, без иједне експлозије и трунке прашине - које увијек прате рушење облакодера - нестаје цио хотел.

- У овој шеми рушења, зграда се смањује и нестаје, а да то скоро и не примјетите - каже за АФП менаџер грађевинске компаније “Таисел”, која изводи овај пројекат, Хидеки Ићихара.

- “Гранд принц хотел Акасака” изграђен је осамдесетих година прошлог вијека и са висином од 140 метара симбол је деценије екстраваганције, када су Јапанци имали “пара на бацање”, а Јапан економски “владао”.  

- Сада, хотел се смањује: сваких десет дана изгуби 6,4 метара, односно два спрата - каже Ићихара.

Пројекат компаније “Таисел” нови је еколошки процес рушења, направљен да минимализује буку и прљавштину, као и да рециклира енергију сабијену у високој згради.

Инжењери су ојачали посљедњи спрат челичним гредама и то је дио хотела који ће остати као “разгранати кров” до краја рушења смањивањем, спуштајући се на доле.

Такав кров као поклопац штити доње спратове у процесу разграђивања. Постављен је на 15 хидрауличних конектора на којима кров-поклопац сада “сједи”, док радници уклањају спрат по спрат хотела који је својевремено био симбол луксуза.

  - Задржавајући ову “капу” на врху зграде, значајно сузбијамо буку и прашину - каже Ићихара.

Материјали који остају рушењем разврствају се у групе и, ако је могуће, рециклирају.
Отпад се спуста кроз централни одвод, “бунар”.

Тридесетогодишњи хотел - који локалци од миља зову “Ака Пури” - својевремено је био симбол бљештавог животног стила Токија. Гости су плаћали стотине долара за “ноћење с погледом” у луксузним собама и апартманима.

Тај стил је, међутим, ишчезао већ почетком деведесетих, а многи луксузни хотели у Токију су - паралелно са променама економских прилика - водили борбу да задрже госте.

Лијепо је видјети да зграда нестаје на тако чист начин

- Људи су вољели Ака Пури. Много се људи вјенчало баш у том хотелу - каже Југо Јасутаке из “Сеибу некретнина” - фирме која сад планира да на истом мјесту изгради нови хотел и бизнис центар.

- Лијепо је видјети да зграда нестаје на тако чист начин - закључује он.

Завршетак рушења хотела очекује се у јуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана