Јапанци полудjели за помрачењем Сунца

Aгенције
Јапанци полудjели за помрачењем Сунца

Широм свијета, од пацифичког региона и Азије до западних дијелова САД, милиони људи пратили су дјелимично помрачење Сунца, које се дешева када Мјесец у најдаљој тачки од Земље дјелимично покрије Сунчев диск.

Помрачење је прошло скоро директно изнад Токија, а сјенка је потом прешла на Аљаску и стигла до западног дијела САД. У Јапану су организоване туре за праћење помрачења по школама и парковима, на бродовима и у приватним авионима, а слични догађаји одржани су у Кини и на Тајвану. Телевизија у Токију директно је преносила овај природни феномен.  

"Био је то мистериозан призор. Никада нисам видјела ништа налик томе", изјавила је Каори Сасаки, која је посматрала помрачење у центру Токија.

Јапански електронски гигант "Панасоник" послао је експедицију на планину Фуџи како би снимила помрачење коришћењем уређаја на соларну енергију. "Наш циљ је да емитујемо најљепше годишње помрачење Сунца у свијету са највише планине у Јапану", саопштила је компанија.

Становници Хонг Конга нису имали толико среће, пошто су густи облаци блокирали поглед знатижељницима, од којих су неки били опремљени и телескопима са соларним филтерима.

У САД-у групно праћење помрачења уприличено је у Невади, Калифорнији и на другим мјестима. Помрачење је било у потпуности видљиво у појасу ширине 240 до 300 километара, а дјелимично из већег дијела источне Азије и Сјеверне Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана