Изненадило би вас шта све можете да учините с кришком лимуна

tportal.hr
Изненадило би вас шта све можете да учините с кришком лимуна

Када вам живот да лимун, можете да направите лимунаду, како већ каже позната пословица. Али такође можете добро да очистите кућу на природан и повољан начин.

 

Вјероватно знате да је лимун заиста добро природно средство за чишћење и уклањање разних мрља, а овај текст нека вам послужи као мали водич како тачно можете да га искористите у свом дому.

Микроталасна рерна

Осим што ћете је очистити, имаће и свјеж мирис. Насјеците кришке лимуна и ставите их у посудицу с водом. Смјестите је у микроталасну, па је укључите тако да вода прокључа. Пустите да се пара отпушта око 15 минута, па обришите унутрашњост памучном крпом.

Даска за сјечење

Лимун ће уништити све преживеле бактерије ако га помјешате са сољу и мало прашка за пециво. Прво даску посолите и поспите прашком, а затим истрљајте половинама лимуна.

Уклоните мрље

Овај трик помаже чак и код осјетљивијих типова тканина. Мрљу на тканини поспите сољу и исјцедите лимун, па оставите да стоји пола сата, а затим исперите сирћетом и топлом водом.

Угланцајте месингане предмете

Још једном, комбинација соли и лимуновог сока биће врло корисна за чишћење сјајних месинганих предмета. Направите раствор, па утрљајте крпом на предмет и добро угланцајте. Исперите и обришите. Наравно, претходно обавезно провјерите да лимунов сок неће нашкодити месингу - прије него што почнете чишћење користите малу област за тестирање ефекта лимунског сока на овом материјалу.

Нека се славине такође сјаје

Проблем с наслагама каменца и прљавштине на славинама чест је проблем, поготово у градовима с тзв. тврдом водом. Премажите их лимуном, мало истрљајте, па исперите. Ако се накупило више каменца, пустите да сок мало одстоји и отопи наслаге.

Мирис зноја на одјећи

Понекад се на мајицама у пределу пазуха осјећа мирис зноја чак и након прања. Многи то примјете код пеглања. То можете да рјешите тако што ћете прије прања веша тај део тканине натопити соком од лимуна и затим убацити у веш машину.

Овлаживач или освјеживач ваздуха

У зимским мјесецима ваздух у дому често је сув због гријања. Да бисте природно навлажили ваздух у просторији, ставите неколико кришки лимуна у воду и пустите да кључа. Уједно ћете добити и угодан мирис у простору. Џоли Кер је у Америци позната као велики стручњак за чишћење и организацију стана, а за магазин "Huffington post" открила је један трик с лимуном. Скувајте кору од лимуна у води и сипајте је у распршивач након што се охлади. Кору ћете уклонити, а вода ће бити јефтин освеживач ваздуха у кући.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана