Изнад БиХ прелетио веома сјајан метеор болид

Глас Српске
Изнад БиХ прелетио веома сјајан метеор болид

Сарајево - Изнад БиХ је прелетио веома сјајан метеор болид који су снимиле камере метеорске мреже, а постоји вјероватноћа да је један његов дио пао у близини хрватске границе.

Прелет болида трајао је готово шест секунди, а распао се на пет дијелова. Постоји велика вјероватноћа да је неки од тих дијелова пао сјеверно од Градачца, на граници са Хрватском, преносе федерални медији.

Стручњаци из Астрономског друштва "Ориона" и Федералног хидрометеоролошког завода очекују и да им се јаве очевици, посебно из Посавине, јер би то помогло у детекцији мјеста пада уколико је до тога дошло.

Камере метеорске мреже у Сарајеву, Градачцу и на Пељешцу регистровале су ово свемирско тијело јутрос нешто прије три часа.

Метеорску мрежу воде Федерални хидрометеоролошки завод и Астрономско друштво "Орион", одакле наводе да је ово најсјајнији болид од 14.792 метеора колико их снимљено у току протекле двије године.

Према Земљи приближава се и соларна олуја, коју су стручњаци окарактерисали као "екстремну", и због чега су могући прекиди у напајању електричном енергијом.

Није познато када ће ова олуја, која се догодила у сриједу, доспјети до планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана