Изложена архива креатора Кристобала Баленсијаге

Танјуг
Изложена архива креатора Кристобала Баленсијаге

Париз - Велики шпански модни креатор Кристобал Балансијага, који је извршио пресудни утицај на моду 20. века, прикупио је за живота огромну личну архиву која је први пут представљена јавности на изложби у Паризу, 40 година након његове смрти.

Еклектична збирка докумената, костима, фрагмената материјала, па чак и хаљина за лутке, поверена је 1979. године музеју Гаљера у Паризу у чијим је сефовима од тада “чамила”.

Директор музеја Оливије Сајар дошао је на идеју да изложбу посвећену Баленсијаги постави око његове архиве и да креације шпанског мага прикаже заједно са оним што му је послужило као инспирација.

- Своју збирку је градио насумице, сасвим спонатно. Прикупљао је разне предмете током целог живота, на путовањима или су то били поклони од пријатеља - казао је Сајар.

Он је додао да колекција даје увид у креативни процес шпанског дизајнера, великог перфекционисте са репутацијом повученог, енигматичног човека, често превише радикалног за своје савременике, који је био под јаким утицајем шпанске популарне културе.

Шанел га је сматрала јединим модним креатором који је, осим ње, овладао свим техникама - од кројења до шивења, а његов утицај је и даље присутан у моди, навео је Сајар, подсјетивши да је Баленсијага измислио готово цио модни вокабулар 20. века.

Син баскијског рибара, Баленсијага је рођен 1895. на прелазу између два века. Иако је револуционирао женску моду, остао је фасциниран силуетом и одећом препознатљивом за 19. век што се може видјети из изложеног материјала.

Баленсијага је, такође, гајио огромну страст према шпанској ношњи - од костима тореадора до одеће карактеристичне за плесаче фламенка, од којих је “позајмљивао” детаље за своје креације.

Омиљени креатор филмских дива попут Грете Гарбо и Марлене Дитрих,

- Баласијага је на много начина један од најважнијих дизајнера, архитеката ако желите, 20. века - истакао је Сајар.

Изложба ће бити отворена до 7. октобра у новом умјетничком комплексу “Ле Док” који се налази на обали Сене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана