Изгубљени дјечак након 25 година нашао мајку захваљујући Гуглу

Танјуг
Изгубљени дјечак након 25 година нашао мајку захваљујући Гуглу

Лондон - Индијац Сару Брирли, који се 1986. године као малишан изгубио од своје породице, 25 година касније је пронашао мајку захваљујући програму за осматрање Земље “Гугл ерт”.

Сару је имао свега пет година када се изгубио док је путовао са старијим братом, који је био чистач индијских возова, пренео је Би-Би-Си.

“Било је касно увече. Сишли смо с воза, а ја сам био толико уморан да сам сео на клупу на жељезничкој станици и задремао”, рекао је Сару.

Кобни дремеж му је потпуно промијенио живот.

“Мислио сам да ће се брат вратити по мене и пробудити ме, али када сам отворио очи нигдје га нисам видео. Угледао сам испред себе воз, помислио да је сигурно у њему и одлучио да уђем”, испричао је Сару.

Међутим, дјечак у возу није нашао брата и поново је заспао. Пробудио се 14 сати касније пошто је стигао у Калкуту, трећи по величини град у Индији, на лошем гласу због сиротињских четврти и криминала.

“Био сам престрављен. Нисам знао где сам. Зауставио сам неке људе и питао их”, рекао је Сару. “Град је био застрашујући. Не вјерујем да би иједан родитељ икада пожелио да му петогодишње дијете лута само по насељима и жељезничким станицама Калкуте.”

Малишан је брзо научио да се сналази на улици и прикључио се армији дјеце просјака. Са улице га је склонило једно сиротиште, из којег га је усвојио брачни пар Брирли из Тасманије.

“Помирио сам се с тим да сам изгубљен и да никада нећу наћи пут кући, па сам помислио да је сјајно што одлазим да живим у Аустралију”, казао је Сару.

Године су пролазиле, а његова жудња за изгубљеном породицом била је све јача. Није, међутим, знао одакле да почне да трага јер, у вријеме када се изгубио, није умео да чита и није чак знао ни како се зове мјесто у којем је живио.

Сару је одлучио да, уз помоћ претраживача “Гугл ерт”, покуша да на основу магловитих сјећања пронађе место у којем је рођен.

“То је подсјећало на Супермена. Посматрате и питате се: ''Да ли ми је ово познато'', а када схватите да није, претражујете даље”, објаснио је он.

После неког времена, Сару је смислио ефикаснију стратегију.

“Помножио сам вријеме које сам провео у возу - око 14 сати - с просечном брзином индијских возова и сузио рејон претраге на неких 1.200 километара”, рекао је он.

Ускоро је нашао мјесто за којим је трагао - Кандву - тако што је препознао водопад поред кога се често играо као дијете.

Сару је отпутовао у Кандву и нашао кућу у којој је некада живео, али се суочио с новим разочарањем - била је напуштена.

Пошто се и даље сјећао имена чланова породице, распитао се у комшилуку, гдје су му рекли да се породица одавно одселила.

“Онда је наишао један човјек, који је рекао: ''Сачекај мало, враћам се одмах'' и када се после неколико минута вратио рекао је: ''Одвешћу те код твоје мајке''“, испричао је Сару. “Занемео сам и помислио: ''Да ли сам то стварно чуо или ми се учинило”.

Саруова мајка живела је у близини. Младић је у први мах није препознао.

“Последњи пут када сам је видио имала је 34 године и била је лепа. Био сам сметнуо с ума да је у међувремену морала да остари. Ипак, структура лица није се много изменила, и када сам је препознао рекао сам: ''Да, ти си моја мајка''“, рекао је Сару.

“Зграбила ме је за руку и увела у кућу. Ни она ни ја нисмо могли да говоримо. Било јој је тешко да схвати да јој се син, после 25 година, изненада појавио на прагу као дух”, додао је он.

Саруова мајка је страховала да јој је син мртав, али један пророк јој је рекао да ће га поново видјети.

“Мислим да јој је то дало снаге да настави да живи, у нади да ће тај дан заиста доћи”, рекао је Сару.

Судбина његовог брата била је, међутим, кобна.

“Мјесец дана пошто сам ја нестао, тело мог брата је пронађено на шинама. Воз га је пресекао на два дела”, казао је Сару. Никада није установљено да ли је дјечак био жртва насиља или несрећног случаја.

За Саруову несвакидашњу животну причу заинтересовано је неколико издавачких кућа и филмских продуцената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана