Истраживачи открили легендарни златни град у џунгли Централне Америке

Aгенције
Истраживачи открили легендарни златни град у џунгли Централне Америке

Користећи најсавременију методу ласерског мапирања, научници су направили детаљну карту удаљеног региона Хондураса, за коју вјерују да открива легендарни нестали централноамерички Елдорадо.

Научници Универзитета у Хјустону и Националног центра за ласерско мапирање из ваздуха (NCALM) надлетјали су регион Москитија у малом авиону из кога су испаљивали милијарде ласерских зрака на земљу да би направили тродимензионалну дигиталну мапу топологије предјела под џунглом.

Пошто су анализирали прикупљене податке, открили су промјене на тлу које су дјело људских руку и за које вјерују да су остаци локалитета Сјудад Бланка (Бијели град), заборављеног градског трга с пирамидама који је прогутала џунгла.

Ленгенда каже да је "Бијели град" богат златом, због чега је био мета многих истраживача и ловаца на благо откако га је конкистадор Ернандо Кортес први пут споменуо у писму које је 1526. послао шпанском краљу Карлу В.

Инспирисан овом легендом, сниматељ Стивен Елкинс потражио је подршку приватних инвеститора који би били спремни да финансирају рад његовог тима, односно коришћење њихове технологије мапирања за израду мапе шумовитих предјела Москитије.

Тим је направио више од четири милијарде снимака током пројекта који је трајао недјељу дана. Попут хајтек верзије сонара, свјетлосни зраци погађају тло и враћају се до летјелице, омогућавајући научницима да направе тродимензионалну дигиталну мапу топологије окружења.

Подаци су стигли до Била Картера, инжењера са Универзуитета у Хјустону, који ради заједно са NCLАM. Он је у џунгли открио назнаке нечега што личи на структуре направљене људском руком.

 - Ја сам тренутно једина особа на свијету која зна да постоје те рушевине - рекао је Картер, описујући како се осјећао када је видио равне линије и углове на тродимензионалној мапи.

 Уколико се потврди да је овај град заиста постојао, откриће "Бијелог града" моћи ће да се упореди са открићем познатих заборављених локалитета попут Мачу Пикчуа, који је западном свијету 1911. представио амерички историчар Хајрам Бингам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана