Инжењерска револуција: Ово је Боинг 777-9X VIDEO

Агенције
Инжењерска револуција: Ово је Боинг 777-9X VIDEO

Из Боинга су напокон објавили коначни дизајн за њихов надолазећи авион 777-9X, највећи двомоторни путнички авион на свијету с распоном крила од невјероватних 71,8 метара.

Осим по величини, крила овог авиона посебна су по томе што ће се на крају моћи савити како би се омогућило једноставније кретање авиона по пистама. Додатна површина крила требала би новом Боингу омогућити мању потрошњу горива и веће уштеде, а у односу на главног конкурента, Ербасов модел А350-1000, примаће више путника (најмање 400 према 366 путника колико стане у Ербасов модел), кабина ће бити 40 цм шира, биће више мјеста за путнике, а прозори ће бити око 15 одсто већи у односу на конкурентске авионе.

На CNN-у кажу како је овај авион део 'инжењерске револуције' која омогућује авионима с два мотора летење већином истих рута широм свијета, али и авионима с четири мотора попут Боинга 747 и Ербаса А380. Једна од битних ствари за авио компаније јесте потрошња горива, па ће такоммодел 777-9X штедети дванаест одсто више горива у односу на конкурентски авион из Ербаса. Инжењери Боинга на овом авиону раде већ двије године, а прошле недјеље напокон представили његов коначан дизајн, а слиједећи корак су тестирања прототипа и финализирање детаља у самом авиону, што се очекује ускоро, док ће производња Боинга 777-9X почети током 2017. године.

Ипак, до првих комерцијалних летова путници ће чекати до 2020. године када ће ући у службу авио компанија. До сада је шест компанија, укључујући Емиратес, All Nippon Airways и Луфтхансу, наручило 320 ових авиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана