Има ли купца за јахту од милијарду долара?

Forbe.com
Има ли купца за јахту од милијарду долара?

Један индијски милијардер се у јавности недавно хвалио својом кућом на 27 спратова, која вриједи милијарду долара. Вјерујући да би он могао да буде купац нечега исто толико вриједног, једна дизајнерска компанија је ријешила да направи јахту-реплику Монте Карла, чија би цијена. нагађа се, такође могла да достигне милијарду долара.

Јахта коју једна енглеска дизајнерска компанија намјерава да напарави зове се "Streets of Monaco", сасвим у складу са тиме како ће изгледати. Наиме, ово пловило ће бити направљено по угледу на познату европску кнежевину, која је позната као прави "рај" за богаташе у који се селе због повољне пореске политике.

На самој палуби јахте налазиће се реплике познатих грађевина Monte Carlo Casino, Hotel De Paris, Cafe de Paris, La Rascasse, Loews Hotel, као и потпуно функционална картинг стаза направљена на основу изгледа стазе за Велику награду Монака у шампионату Формуле 1.

Осим тога на јахти ће се налазити неколико базена, џакузи бар, неколико терена за тенис и кошарку, спа центар са фризерским салоном, сала за игранке, а биће мjеста за укупно 16 гостију и 70 чланова посаде. Хелиодром ће такође бит саставни дио ове јахте, а ако неко буде желио да се провоза подморницом моћи ће и то да учини, с обзиром да ће се и она налазити путницима на услузи.

Са оквирном цијеном од око милијарду долара још увијек је неизвјесно да ли ће пројекат "Streets of Monaco" икада бити спроведен у дjело, и јахта запловити неким од свjетских мора или језера, јер ће њен будући власник морати да има изузетно "дебео новчаник".

Јахта би могла да постиже највећу брзину од 15 чворова, а сва три спрата и палубе биће повезани лифтовима, док ће власников апартман имати и камин, канцеларију, спаваћу собу и базен на палуби.

Комплетан рад на пројектовању ове јахте је трајао шест мjесеци, а јахта би требало да буде дугачка 153 метра.

"Ово је за сада само концепт нечега што би требало да буде најлуксузнија јахта на свijету. С обзиром на то да се ради о стотинама детаља који би требало да се уграде у једно овако амбициозно дјело, биће потребан и некакво учешће или спонзор који би нам помогао да почнемо са градњом" рекао је Скот Поксон из компаније која је пројектовала јахту.

Иако су неки медји у јавности нагађали да би комерцијална цијена ове јахте могла да дотигне и милијарду долара, што би је учинило најскупљом на свијету, компанија која је пројектовала тек треба да направи предрачун о томе колико би њена изградња коштала.

"Нисмо се до сада бавили тиме колико би могла да кошта изградња, јер то зависи од тога гдје ће се градити и какве ће захтјеве имати потенцијални клијент, попут материјала и степена опремљености брода", саопштили су.

Иако би ова јахта могла да буде насјкупља на свијету, она по подацима из пројекта сигурно неће бити и најдужа. Титулу најдуже јахте на свијету за сада још увек држи "Eclipse" руског тајкуна Романа Абрамовича са својих скоро 170 метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана