Хрватски научници: Крапински људи су били први јувелири

Агенције
Хрватски научници: Крапински људи су били први јувелири

Неандерталци су били веома вјешти у прављењу различитих предмета, а посљедње истраживање показало је и да су били први јувелири, који су накит од орловских канџи правили прије 130.000 година.

"Испитујући бијеле орлове канџе примјетила сам бројне трагове сјечења и одједном ми је синуло – њих је направо човјек", каже за АФП Даворка Радовчић, кустос Природњачког музеја Хрватске.

До открића је дошла крајем 2013. док је прегледала колекцију из групе Крапинских неандерталаца, који су једном насељавали простор на ком је данас Хрватска.

"Одмах знам знала шта би могле бити посљедице тог открића", каже ова антрополошкиња, пажљиво држећи једну канџу.

Међународна студија почела је раније овог мјесеца у Крапини, око 50 километара сјеверно од Загреба, гдје се налази једна од најбогатијих колекција фосила неандерталаца.

На том мјесту налазе се остаци око 80 појединаца, а заједно са орловским канџама, пронађени су 1899. од стране палеонтолога Драгутина Горјановића Крамбергера.

Међутим, тек 115 година касније, стручњаци су дошли до закључка да су канџе заправо накит, који је кориштен у симболичне сврхе.

Радовчић је заједно са колегама Анкицом Орош Срсен и Јаковом Радовчићем, као и америчким професором антропологије Дејвидом Фрејером са Универзитета у Канзасу покренула истраживање.

Тим је мјесецима пажљиво испитивао узорке који су имали трагове сјечења, полирања и гребања, што су знаци обраде накита.

Нису могли да утврде какву су симболичну вредност имали за неандерталце, али је како Радовчић каже, сигурно да је то први накит на свијету.

До сада се први накит везивао са анатомски модерним људима, који су насељавали простор данашњег Израела прије 110.000 година.

Истраживачи кажу да је крапински накит доказ да су неандерталци имали способност комплексног когнитивног мишљења.

"Ово је примјер апстрактног размишљања. Доказ је да су неандерталци посједовали симболичку културу 80.000 година прије појаве модерних људи у Европи", истиче Радовчић.

Орлови, чији је распон крила већи од два метра, били су међу највећим летећим предаторима у доба неандерталаца и за њих су због тога имали нарочиту вредност.

"Вјерујем да су се дивили орловима... Овај накит је порука. Не знамо шта он значи, али можда су хтјели себи да дају особине орла", каже кустос.

Нова истраживања можда ће смањити предрасуде о неандерталцима као незграпним, глупим "сировинама" какве важе у популарној култури.

"Људи сматрају увредом, ако их поредите с неандерталцима", каже Радовчић.

Неандерталци су живјели у дијеловима Европе, Централне Азије и Блиског истока до прије 40.000 година.

Према неким теоријама, популација је нестала услијед екстремно хладних зима. Други вјерују да су их надмудрили много софистициранији хомо сапијенси, који су се доселили на њихову територију са простора данашње Африке.

Орловске канџе ријетко се проналазе на праисторијским налазиштима Европе и ријетко више од једног предмета.

Крапина је једино налазиште на ком је пронађено осам остатака великих птица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана