Хрватска: Ко нађе метеорит, добија 1€ по граму

24sata.hr
Хрватска: Ко нађе метеорит, добија 1€ по граму

Већ годину дана трага се за метеоритом који је пао уз обалу Истре.

 

Сјајна пруга нагло је пресjекла ноћно небо. Одједном се зачула експлозија. Телефони полиције и ватрогасаца су се "усијали". Узбуна и хаос.

Метеор тежак, процјењује се, неколико десетина килограма, прошао је кроз Земљину атмосферу 3. септембра прошле године и подигао на ноге сјеверну Италију.

Од Фераре, преко Венеције, Тревиза и Удина сви су чули експлозију изнад Тршћанског залива на неколико десетина километара висине. Напослијетку су остаци метеорита, који су "преживјели" експлозије, тешки између једног и 10 килограма, пали у воду неколико километара западно од Умага, у хрватски дио Јадранског мора.

Те бесане ноћи сјевером Италије су одјекивале сирене. Тражио се кратер. Пријављен је и један пожар код Тревиза, али се испоставило да је горјела канта за отпатке.

Пријављено је чак и подрхтавање тла. У Хрватској, међутим, осим астронома, мало ко је запазио гужву код комшија која је настала због свемирског "камена".

- Удар се осјетио и на сјеверу Истре, додуше, не тако снажно као у Италији. Из прве руке имамо извјештаје очевидаца и из Пореча – каже Дамир Шегон из Опсерваторије Вишњан.

Према италијанским астрономима, метеор је у Земљину атмосферу улетио брзином од најмање 40 км/с. Први пут је експлодирао на висини од 67 км, а потом још четири пута, да би се угасио на висини од 35 км.

Астрономске камере нису успјеле да сниме посљедњи стадијум пада метеорита, јер је улетио тачно између подручја двије камере, па се до данас не зна прецизно место пада.

Међутим, чак су и обични грађани мотивисани да га пронађу, будући да научне заједнице плаћају један евро по граму метеорита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана