Храна која нема рок трајања

mondo.rs
Храна која нема рок трајања

Прочитајте списак намирница којима никада не истиче рок, ако их чувате на правилан начин.

Мед

Без обзира на то пре колико времена су га вриједне пчелице направиле, мед није изгубио свој драгоцјени квалитет. Могуће је да промјени боју, да се кристалише, али ће увијек остати безбједан и укусан. То је због тога што микроорганизми не могу да преживе у ниском садржају воде у меду. Потребно је само да мед чувате на хладном и тамном мјесту, у добро затвореној посуди.

Јаворов сируп

Баш као и мед, јаворов сируп има способност да траје заувијек. Једина разлика је у томе како треба да га чувате, најбоље је у замрзивачу. Дакле, сада знате да никада не треба да бринете ако имате јаворов сируп - имате чиме да нафилујете палачинке!

Шећер

Није битно да ли је бијели или смеђи, можда у праху - заувијек ће бити јестив. Шећер једноставно не може да се покварити јер бактерије не могу да живе у таквом окружењу. Чувајте га на хладном и сувом мјесту и не брините када вам у госте дођу сладокусци.

Пиринач

Било која врста пиринча, осим браон, може да траје заувијек. Разлог зашто браон пиринач има рок трајања од неколико мјесеци је што садржи више уља од било које друге врсте пиринча. Да би пиринач имао неограничен рок трајања, требало би да га држите на хладном и сувом мјесту, а може и у фрижидеру или замрзивачу.

Со

Морска или било која друга, не може да се поквари, ако је чувате на халдном и сувом мјесту. Чак и када упије влагу може да се конзумира само што ће укус те соли бити мало измијењен

Алкохол

Вотка, рум, виски и слична пића никада не могу да се покваре. Чак и након што се отворе флаше у којима се налазе. Можда ће укус и мирис мало да ослабе због ветрења, али се пиће неће покварити. Не заборавите да флаше држите на хладном и тамном мјесту, чврсто затворене.

Екстракт ваниле

Никада не треба бацити чист екстракт ваниле у страху да му је прошао рок трајања. Заправо, он постаје све бољи током времена, али само ако га чувате на хладном и сувом мјесту у добро затвореном паковању.

Сирће

У добро затвореној флаши сирће не може да се поквари или извјетри. Ако баш не желите да једете салату са сирћетом старим неколико година, користите га за скидање каменца са посуђа, плочица у кухињу и купатилу, на примјер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана