Храм бога Митре у Јајцу доступан посјетиоцима

Агенције
Храм бога Митре у Јајцу доступан посјетиоцима

Јајце - Након готово двије године радови на Храму бога Митре у Јајцу приводе се крају.

"Заштитна зграда Митреума је завршена прије два мјесеца. Остали су још неки радови, шминкање, облоге за бетонске вањске зидове и вјероватно ће то бити овог љета. Чекамо неке новце за те радове. Доступан је за посјетиоце. Сада се полако враћају посјетиоци, и групе траже посјету", сазнаје ФЕНА од Енеса Милака, секретара Друштва за заштиту културно-хисторијског и природног наслијеђа Јајца.

Како Милак истиче, свечано отварање планирано је за ову годину.

Храм бога Митре, у облику мање пећине у којој је у живој стијени приказана слика тауроктоније (ритуалног жртвовања бика које је својствено митристичком ритуалу), убраја се међу значајније налазе с подручја града Јајца. Овдје је нађено и шест анепиграфских ара, скулптура каутопатеса, три свјетиљке.

Овај митреј у Јајцу је симбол божанства Сунца и свјетлости - Митра. Према вјеровањима сљедбеника, људима даје храброст, земљама осигурава мир, штити праведнике, царевима обећава пријестоља, а војницима побједе. Заштитник је уговора, савеза и пријатељства.

Култ непобједивог бога Сунца - Митре био је раширен по свим провинцијама Римског царства укључујући и провинцију Далмацију у чијим је границама био и највећи дио данашње Босне и Херцеговине. Припадници митраизма настојали су смјестити своја култна мјеста у пећинама, али су изграђивали и мале једноћелијске храмове - спелеје, те уколико је терен допуштао, укопавали их у земљу. Такав примјер храма - спелеј издубљен у стијени, налази се у Јајцу и представља јединствен и риједак примјер.

О времену настанка Храма бога Митре у Јајцу, нема изравних података. Претпоставља се, према налазу новца, типовима лампи и фибуле да је саграђен почетком 4. стољећа нове ере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана