Ходајуће камење - рјешена мистерија Долине смрти

LiveScience
Ходајуће камење - рјешена мистерија Долине смрти

Научници су већ годинама збуњени мистериозним „ходајућим" камењем у Долини смрти. Широм Долине смрти у Калифорнији налазе се велике стијене са мистериозним цик цак траговима иза њих. Ови трагови представљају доказ да су се стијене помјерале, понекада и до 250 метара током једне зиме. Постоји више од 150 оваквих стијена, а ипак, нико их никада није видио како се помјерају.

Као разлог за ово необично помјерање навођени су бројни разлози – од ванземаљаца, магнетних поља па све до људи који су ово смислили као шалу.

Научници су покушали да ријеше мистерију овог "ходајућег" камења, а поједини научници су мислили да тешко камење (поједино камење може бити тешко и до 318 килограма) помјерају "ђаволи прашине".

Други истраживачи, пак, јверују да су за помјерање криви јаки вјетрови који дувају широм рјечног корита.

Ове, и све друге, теорије временом су оборена, остављајући тако научнике без објашњења.

У појединим случајевима, ови трагови били су дугачки и до 250 метара и били су потпуно другачији једни од других – поједини су били закривљени док су неки били праволинијски.

Насин научник, Ралф Лоренц, се 2006. године заинтересовао за овај феномен и покушао је да упореди метеоролошке услове Долине смрти са онима близу Онтарио Лакуса – огромног језера угљоводоника на Титану, мјесецу Сатурна.

Он је направио мали модел у својој кухињи како би показао како би камење могло да клизи по површини језера.

Лоренцов тим је израчунао да под одређеним зимским условима у Долини смрти, довољно воде и леда може да се формира како би се камење помјерало и под благим повјетарцем, остављајући траг у блату приликом кретања.

Упркос овом научном објашњењу, бројни посјетиоци Долине смрти и даље се држе нешто окултнијих објашњења када је овај феномен у питању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана