Харвард проучава Ужичанку која чита и пише наопачке

Вечерње новости
Харвард проучава Ужичанку која чита и пише наопачке

Београд - На Харварду и Институту МИТ пуну деценију истражују случај Ужичанке Бојане Даниловић (28) са специфичним поремећајем орјентације, преноси “Вечерње новости”.

Бојана Даниловић (28) има јединствен поглед на свијет.

Да би сазнала шта пише у новинама, она их прво мора окренути за 180 степени.

Тек онда почиње да чита, из доњег десног угла, здесна налијево, све до врха странице.

Исто тако и пише, ређа “наглавачке” окренута слова и ријечи - од дна све до врха папира.

Шармантна Ужичанка једина на планети има овако специфичан поремећај просторне орјентације, пишу “Новости”.

Професори са Харварда баве се још од 2003. године истраживањем њеног феномена, а ова службеница општинске администрације стрпљиво ишчекује њихово научно објашњење.

Писали су домаћи и страни медији о мени свашта, од тога да баш све видим наопако, до комичне тврдње да ми је мозак окренут “наглавачке”, каже Бојана кроз смијех, ријешена да објасни како заиста изгледа њен поглед на свијет.

Исписан текст ја заиста видим “наопако”, па морам да окренем папир да бих читала.

Када пишем, то једино могу одоздо нагоре, с лијева на десно према врху листа папира.

Међутим, телевизијску слику видим као и други, једино што је перцепција титлова, превода у доњем дијелу екрана, “наопака”.

На срећу, добро знам енглески језик, па не морам да читам...

Када су се репортери “Новости” испред ужичке Градске куће увјерили да Бојана лијепу грађевину види баш како су архитекте здања хтјеле, и да се улица у њеним очима није подигла небу под облаке начичкана аутомобилима који јуре на точковима окренутим ка облацима, прича је постала озбиљнија.

У Бојанином случају, поремећај перцепције је селективан, а све је почело њеним рођењем: изашла је из мајчиног стомака у свијет наопако, ногама, у осмом мјесецу трудноће.

Као беба, није “хтела” да пузи унапријед.

Када је проходала, учинила је то сигурним кораком - уназад!

Услиједили су тестови: утврђено је да је Бојана дијете натпросјечне интелигенције.

Ова чињеница није дјевојчицу поштедјела проблема, а највећи су се јавили у узрасту када је на ред дошло учење читања и писања. Бојана је “прописала” - “наопачке”.

До данас, на “обрнуту” перцепцију приликом писања и читања Бојана је навикла, а највећу главобољу и даље јој задаје орјентација у простору, нарочито када се нађе ван Ужица које познаје као свој џеп, када је у другим градовима.

- Можете само да замислите колико се велики проблем нашао испред мене и мојих родитеља. Дешавало се да наставници, када виде да је папир испред мене окренут наопако, помисле да је ријеч о покушају преписивања – рекла је она.

Године се прошле, док су се сви навикли на једну чињеницу, да се моја перцепција разликује од уобичајене, додала је Бојана.

- Још 2003. године научници са Харварда сазнали су за мој случај, испоставило се да је овај феномен регистрован први пут крајем 19. или почетком 20. вијека, али и то да сам ја једина особа на планети коју су успјели да пронађу, да би започели истраживања – истакла је она.

Бојану је 2003. године открила професорка психологије, тада шефица катедре на Харварду, Даница Мијовић. Од тада до данас, Бојана је на Харварду, као и у институту МИТ, прошла кроз десетине тестова, снимања на скенерима и магнетним резонанцама, са њом су радили најугледнији професори, академици, чак и нобеловци... Шта су закључили?

- Прије деценије ми је речено да ће истраживања трајати годинама и да је немогуће брзо доћи до прецизне, научне истине, за кратко вријеме. То је разумљиво, а када и ако буде откривен тачан узрок мог стања, све ће то бити објављено - говори Бојана и накратко прекида разговор да би одговорила на СМС поруку.

Ужичанка о чијем су погледу на свијет извјештавали медији из Јапана, Аустралије, Америке... узима мобилни телефон, да на поруку одговори.

Окреће телефон наопако, да слова на тастатури буду како треба...

- Замислите како је то изгледало: док сам радила у општинској писарници, дошла је старија жена, видно нервозна, по неки извод. Њој се жури, а ја попуњавам формулар окренут наопако... Отишла је да се жали шефу, јер се “нека дјевојка на шалтеру завитлава са њом. Било је тога напретек. Сада радим у другој служби, да не бих баш свакоме морала да објашњавам зашто пишем “наопако” - објашњава Бојана за “Новости”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана