Грешке у куцању које су промениле историју

Businessinsider.com
Грешке у куцању које су промениле историју

Грешке се дешавају, нарочито током куцања. Некада прођу неопажено, а некад могу да угрозе велики број људи.

Представљамо вам најгоре грешке у историји.

Да ли сте чули за "Googol.com"?

Лари Пејџ и Шон Андерсон су 1997. сjедели за столом на Стенфорд универзитету и смишљали имена за масивни сајт са још неким дипломцима. Андерсон је предложио Googolplay, што је један од највећих описивих бројева.

Страна би се краћено писала "googol".

Андерсон је одмах провjерио доступност домена, али када је писао име, направио је неколико грешака. Написао је "google", а пошто му се то име допало, одмах је регистровао сајт на своје и име Сержа Брина. Остало је историја.

Спанаћ није тако сјајан

Њемачки хемичар Ерих фон Волф случајно је промашио децималу у прорачуну садржаја гвожђа у спанаћу.

Математичари знају шта то значи – он је "повећао" ниво гвожђа у овом поврћу десет пута, у односу на стварну вриједност. Тако је 3,5 грама гвожђа, постало 35 грама.

Иако је друга група истраживача примјетила грешку 1937. мит се задржао, па и дан данас морнар Попај поручује да је снажан захваљујући спанаћу.

Можда бисмо знали више о Венери

NASA је 1962. планирала да пошаље Маринер 1 мисију на Венеру, како би сазнала више о нама најближој планети. Међутим, ракета је експлодирала само пет минута од полијетања.

У свједочењу пред Конгресом, Ричард Морисон, директор NASA за лансирање ракета, каже да је само једна грешка у писању једначине на компјутеру изазвала скретање с курса. Кривац – изостављена линија изнад слова.

Артур Ц. Кларк је за ову мисију рекао да је "упропаштена најскупљом цртицом на свијету". Грешка је коштала америчку владу 80 милиона долара.

Погрешни новчићи

Некадашњи директор ковнице новца у Чилеу, Грегорио Инигез, одобрио је производњу 1,5 милиона новчића од 50 пезоса на којима је име државе било исписано погрешно.

На новчићима је писало "CHIIE", умjесто "CHILE" поред озбиљне силуете чилеанског националног хероја.

Инигез је отпуштен послије тог инцидента.

Без телефона 12 милиона људи

Крајем јуна 1991. 12 милиона људи широм САД остало је без телефонске везе.

Међутим, студија је показла да је неко направио грешку у куцању током исписивања софтвера који контролише сигнале за регулацију телефонског саобраћаја.

Један запослени уписао је "6" уместо "Д". Телефонске компаније изгубиле су сву контролу над мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана