Грешака које праве људи који пију кафу

Aгенције
Грешака које праве људи који пију кафу

Кафа је незаобилазни јутарњи ужитак многих, али сигурно не знате све о њој. У овом тесту видјећете како све кафа утиче на вас, на ваше расположење и сан. Ово је 5 грешака које праве људи који пију кафу:

1) НЕ СХВАТАЈУ МОЋ КАФЕ НАД ХОРМОНИМА

Шта радите: Пијете сваког јутра исту количину кафе.

Како то утиче на вас: Варирање нивоа хормона може успорити процес обраде кофеина.

Због тога се код трудница (већина доктора се слаже да једна шољица кафе дневно током трудноће не представља проблем) или оних жена које узимају контрацептивне пилуле које садрже естроген мала количина кофеина задржава у тијелу дуже него иначе.

Студије су показале да се процес успорава и у току менструалног циклуса, када је ниво естрогена највећи.

Шта треба да радите: Пијте мању шољицу током касне лутеалне фазе циклуса (или у периоду када се јавља ПМС) да видите да ли ће се ишта промјенити по питању тога како се осјећате и како спавате.

 

2) КОРИСТЕ ЈЕ ДА ЗАМЈЕНЕ ЦИГАРЕТЕ

Шта радите: Након што оставите пушење, кафа вам постаје нови најбољи пријатељ.

Како то утиче на вас: Један од нуспродуката цигарета је тај што оне убрзавају рад јетре, што чини да она брже обради кофеин.

Због тога пушачи имају већу толеранцију на кофеин и треба им 3 до 4 пута више кафе него напушачима да би она постигла ефекат.

Шта треба да радите: Када одлучите да оставите цигарете, морате знати да ако наставите да пијете исту количину кафе као док сте пушили то може утицати на то да се осјећате узрујано, раздражљиво и веома нервозно, што није добро ни у ком случају, а посебно није добро ако покушавате да се ослободите једне такве навике као што је пушење.

3) ПИЈУ ЈЕ ПРЕВИШЕ КАСНО ... УЈУТРУ

Шта радите: Пратите савјете стручњака и завршавате своју шољицу прије 11 ујутру.

Како то утиче на вас: Према једном новијем истраживању, неки људи имају гене који потомажу брже прерађивање кофеина, док они који их немају могу бити два до три пута спорији.

Дакле, ако сте од оних људи који су веома осјетљиви на кофеин, 200 милилитара кофеина које попијете ујутру можда неће бити потпуно обрађено ни када увече легнете да спавате.

Шта треба да радите: Не постоји доступан медицински тест којим бисте открили колико брзо ваш организам прерађује кофеин.

Ако имате проблема са спавањем, потрудите се да не уносите кофеин бар 12 сати прије спавања.

4) ПОКУШАВАЈУ ДА ГА ИЗБАЦЕ ПУТЕМ ЗНОЈА

Шта радите: Предозирали сте се кофеином, па идете на трчање како бисте га избацили из организама или пијете енормне количине воде.

Како то утиче на вас: Молекули кофеина циркулишу вашим крвотоком и тек их јетра деактивира, а затим се излучују кроз бубреге. Не можете ништа урадити да убрзате тај процес.

Шта треба да радите: Кофеин подстиче реаговање на стрес. Када се осјећате узнемирено, идите у тиху собу (или ставите слушалице које вас звучно изолују) и радите ствари које бисте иначе радили да се ослободите стреса: медитирајте или дишите дубоко.

5) МИСЛЕ ДА ЈЕ ЕСПРЕСО САМО ЗА ОНЕ ИЗДРЖЉИВЕ

Шта радите: Избјегавате еспресо, јер мислите да ће вас толико количина кофеина додатно узбудити.  

Како то утиче на вас: Еспресо садржи много кофеина, али баш зато се служи у малим шољицама. Уобичајена шољица еспреса заправо има мање кофеина него шоља обичне кафе од 200 милилитара.  

Шта треба да урадите: Еспресо може бити добра алтернатива за оне дане када вам треба брза ињекција енергије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана