Гради се Музеј Титаника у Кини

Танјуг
Гради се Музеј Титаника у Кини

Реплика Титаника у природној величини заузеће централно мјесто тематског парка на кинеском копну у оквиру кога ће бити отворен и музеј и симулатор како би посјетиоци могли да доживе потонуће брода 1912. године.

Кинеска верзија "непотопљивог брода" вриједна 165 милиона долара требало би да буде отворена 2016. у парку у провинцији Сечуан, 1500 километара удаљеном од најближег океана.

Су Шаојун, извршни директор Севен Стар Енерџи групе која фонансира пројекат рекао је да је Азији потребан њен музеј Титаника.

"Мислимо да је вриједно ширити дух Титаника. Универзална љубав и осјећај одговорности показани током несреће Титаника представљају духовно богатство људске цивилизације", рекао је он новинарима, а преноси Ројтерс.

Циљ пројекта је да буде више од музеја брода и филма из 1997. Симулатор ће омогућити заинтересованима да "доживе" потонуће брода. "Када брод удари у ледени бријег биће трескања и дрмусања. Омогућићемо људима да осјете воду како улази уз помоћ звучних и свјетлосних ефеката. Помислиће 'Удавићу се, морам да побјегнем", објаснио је Су.

Луксузни Титаник потонуо је 15. априла 1912. године на свом првом путовању из енглеске луке Саутхемптон ка Њујорку и тада је живот изгубило више од 1500 људи.

У филму Џејмса Камерона, Кејт Винслет и Леонардо ДиКаприо играли су несрећне љубавнике и "Титаник" је са 2,2 милијарде долара други филм са највећом зарадом послије "Аватара" који је такође резирао Камерон.

Изградња реплике Титаника требало би да почне ове године, а у оквиру парка биће и плажа, 6D биоскоп и реплике венецијанске цркве и европских замака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана