Голден гејт пуни 75 година

Танјуг
Голден гејт пуни 75 година

Сан Франциско - Један од најпознатијих мостова свијета, Голден гејт у Сан Франциску, пуни овог мјесеца 75 година.

Велики, смио и наранџаст, овај мост је један од најпрепознатљивијих симбола у свијету и понос грађана Сан Франциска.

Градске власти обиљежиће ову годишњицу низом манифестација, филмовима, изложбама и обиласцима у пратњи водича, а главна прослава биће одржана 27. маја, на дан када је мост отворен.

Мост, пројекат младог инжењера Џозефа Б. Штрауса, требало је да замјени трајекте који су повезивали Сан Франциско са градовима округа Марин, а своје име дугује мореузу изнад којег се надвија.

Када је отворен 27. маја 1937. године, био је најдужи висећи мост на свијету (2.737 метара), а то је остао све до изградње моста Веразано у Њујорку 1964.

Голден гејт је од тренутка када је пуштен у саобраћај прешло више од двије милијарде возила. Три пута је био затворен због времена, али се често дешава да један његов дио буде прекривен маглом.

На Голден гејту су се први пут срели јунаци које су Џими Стјуарт и Ким Новак тумачили у филму “Вертиго” из 1958, а у “Звезданим стазама” из 2009. је умало срушен у нападу ванземаљаца.

Као и већина других мостова, и Голден гејт има своју трагичну хронологију. До сада је више стотина људи скочило са њега у смрт. Расправе о томе како спријечити самоубиства воде се од првог случаја скакања са моста који се догодио исте године када је Голден гејт отворен.

У почетку је предлагано да се подигну ограде, али оне никада нису постављене. Најновији пројекат подразумијева изградњу челичне мреже испод моста, али ни он није остварен у недостатку средстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана