Глава у облацима - стижу авиони без прозора

RT
Глава у облацима - стижу авиони без прозора

Британска фирма је објавила фотографије свог концепта "авиона без прозора". Умјесто прозора, путници ће видјети екране који показују оно што окружује авион.

CPN је фирма која се налази на сjевероистоку Енглеске и која вјерује да ће ова идеја учинити класичне авионе превазиђеним.

Ови авиони би требало да буду много лакши, а пошто се авиокомпаније боре да уштеде новац и гориво, цијена је једна од њихових највећих предности. Лакши авион ће трошити мање горива и стварати мању емисију угљендиоксида, што је важно и за околину.

Међутим, унутрашњост авиона би могла да се користи и за освјетљење, слику сумрака или изласка сунца на дугим путовањима.

Француска дизајнерска агенција је објавила прве нацрте авиона без прозора у августу Ixon Windowess Jer. Иако не постоје чврсти планови да се направи овај авион због чињенице да све већи број компанија жели да направи овакав авион, само је питање дана када ће се то десити.

Компанија "Spike Aerospace" планира да у промет пусти овакав авион који ће летјети од Њујорка до Лондона 2018. године.

Иако многи воле прозоре у авионима, стручњаци кажу да су се они показали као бескорисни. У случају отказивања неког дијела авиона, ништа се не види док се не завири у срж проблема, кажу пилоти а пише Russia Today.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана