Гигантске рупе: како настају и зашто их је толико?

Independent
Гигантске рупе: како настају и зашто их је толико?

Огромне рупе које се без претходног упозорења, у само неколико секунди отварају у тлу и гутају све око себе страшан су призор, а Индепендент им је посветио посебан чланак.

Ове рупе настају услијед ерозије и дренаже, а њихов пречник је од неколико метара до оних које гутају цијеле зграде. Иако су најчешће посљедица природних процеса, може их покренути и људска активност.

У суштини постоје двије врсте ових рупа - оне које се шире временом и оне које одједном постигну своју пуну величину. Обије врсте се формирају истим механизмом. Пропадање ових рупа често прати подрхтавање тла.

Ове рупе се најчешће појављују у кршу, подручју у којем темељ чине гипс и који вода лако може да однесе. Рупе након слијегања често прекрије вода, па постану баре.

Рупе које виђамо у посљедње вријеме најчешће су настале људском дјелатношћу. Отварају се поред мјеста грађевинских радова гдје се вода скупља на одређеном нивоу. Наравно, локални фактори не би били важни да није шире слике.

Један од најупечатљивијих призора посљедњих година је онај из Гватемале, гдје је 2010. године нагло и масивно пропало тло, однијело троспратну фабрику и усмртило 15 људи. Узроци њеног настанка били су бројни, од којих је и прилив воде од тропске олује Агата, као и цурење из локалне канализационе цијеви.

Постоје и други фасцинантни случајеви, а научници још увијек немају објашњење зашто се ове рупе појављују чак и у регионима у којима нема рудника нити испумпавања сирове нафте, као ни клизишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана