Генератор који прави струју из урина?

Агенције
Генератор који прави струју из урина?

Нигеријске ученице из Лагоса пронашле су нови начин производње електричне енергије. Наиме, оне су изумиле генератор који ради на – урин!

"На идеју сам дошла када сам на интернету видјела вијест да је једна петочлана породица отрована угљен-моноксидом. Пало ми је на памет да људи умиру од тровања и да би требало искористили неке мање штетне гасове из наше околине," каже четрнаестогодишња Дуро-Аина Адебола.

Процесом електролизе, водоник се извлачи из урина, а потом се чисти прије стављања у генератор.

Омотајо Факинледе, професор машинства објашњава процес: „Водоник можемо посматрати као угљоводоник али без угљеника. Постоје велике предности, а само једна од њих је еколошка."

Овај јефтини и одрживи процес може бити кључан, посебно у Лагосу гдје је недостатак струје хроничан јер град броји 15 милиона људи.

Гориво је скупо и несрећних случајева је превише. Дуро Аинин генератор на урин је још у фази прототипа и само један литар урина може да обезбједи 6 сати струје за потребе свега – од телевизије до климе.

Слиједећи корак јесте да се нађе новац и да се направи прави модел. Професор хемије Патрик Улоба се нада да ће с обзиром на одјек у медијима који је постигао, овај пројекат наћи инвеститора.

Можда је прерано, али се 14-годишња Дуро Аина нада да ће овај изум у будућности озеленити Нигерију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана