Ген који предвиђа време смрти?

Агенције
Ген који предвиђа време смрти?

Научници су открили варијацију гена који утиче на људски биолошки часовник тако детаљно да чак предвиђа тренутак када нека особа има највише шанси да премине.

Истраживачи се надају да би ова открића једнога дана могла да се користе при израчунавању када би особе које су преживјеле срчани или мождани удар требало да узму лијек зарад његовог најефектнијег дијеловања или када би пацијенти у болници требало да буду под највећим надзором.

Амерички тим је открио ову варијацију гена случајно док је истраживао Алцхајмерову и Паркинсонову болест. Научници су посматрали шаблоне спавања код 1.200 здравих 65-годишњака који су имали редовне годишње неуролошке и психијатријске прегледе.

Они су пронашли један молекул у близини гена названог Период 1 који је имао базу или у аденину (А) или у гуанину (Г).

Будући да људи имају два низа хромозома, појединац има 36% шанси да има два А, 16% за два Г и 48% шанси за А и Г.

Открића, објављена у часопису Annals of Neurology, показују да они са АА генотипом имају природну тенденцију да се буде сат раније од оних са ГГ док се они са АГ буде скоро на средини између ова два типа.

Такође је откривено да они са АА и АГ гентопиом у проjсеку умиру мало прије 11 ујутуру, али они са генотипом ГГ имају тенденцију да умру непосредно прије 18 часова.

„Унутрашњи биолошки сат регулише многе аспекте људске биологије и понашања", каже Ендру Лим, аутор студије са Одељења за неурологију при Медицинском факултету „Бет Израел" у Бостону. „Он утиче и на вријеме појављивања озбиљних здравствених проблема као што су мождани или срчани удар".

„Дакле заиста постоји ген који предвиђа вријеме у току дана када ћете умријети", каже Клифорд Сејпер, начелник неуорогије на Медицинском факултету у Бостону. „На сву срећу не и сам датум".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана