Гдје је лијево, а гдје десно

Vijesti.me
Гдје је лијево, а гдје десно

Чудно је то, иако нам је концепт лијеве и десне стране, наравно, познат, свима нам се дешава да понекад погријешимо. Знате оно кад некоме кажете "погледај лијево", а заправо желите да му скренете пажњу на нешто са десне стране. Ипак, неким људима се то дешава чешће него другима. Овдје, при томе, није ријеч о људима који су имали мождани удар или неку повреду која може да доведе до конфузије око тога шта је лијево, а шта десно.

Још 1978. године спроведено је истраживање у којем је учествовало 364 студената, који нису патили од неуролошких поремећаја, а резултати су показали да је немогућност тренутног разликовања лијеве и десне стране у простору прилично честа, нарочито међу женама.

Научници кажу да коријен овог проблема лежи у латерализацији мозга, односно у начину на који су одређене функције везане за десну, односно лијеву хемсиферу мозга. Иако ова појава није до краја истражена, студије показују да постоји извјесна веза између степена латерализације и забуне око одређивања лијеве и десне стране.

На примјер, ова конфузија око "лијевог " и "десног" повезана је са нашом способношћу да се одредимо у односу на простор који нас окружује, односно са оријентацијом.

То донекле објашњава зашто се чешће јавља код жена него код мушкараца, пошто оне углавном показују слабије резултате на тестирањима која се баве просторним резоновањем, када се од испитаника тражи да изврше "менталну ротацију" објеката и да затим процијене да ли су два предмета идентична, или је један од њих "одраз у огледалу" оног другог.

Међутим, 2011. је тим њемачких научника спровео истраживање које је оповргло ту везу између способности менталне ротације и разликовања шта је десно а шта лијево. Прво је тестирана способност менталне ротације, а затим су испитаници рјешавали два стандардна теста којима се утврђује разликовање "десног" и "лијевог", у којима се од испитаника очекује да у тренутку одреде положај ријечи или симбола на слици.

Њихов извјештај који је објављен у стручном часопису Браин анд Цогнитион сугерише да постоје значајне разлике међу половима по овом питању, независно од питања менталне ротације. Степен асиметрије можданих хемисфера и ниво латерализације највјероватније су пресудни за нашу способност разликовања шта је лијево, а шта десно.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана