Фејсбук Европи доноси 15 милијарди евра

Б92
Фејсбук Европи доноси 15 милијарди евра

Фејсбук европској економији доприноси са преко 15 милијарди евра годишње, а на пословима повезаним са њим радило је више од 232.000 људи широм Европе.

 

Истраживања о утицају Фејсбука показују да је та друштвена мрежа у 27 чланица ЕУ и Швајцарској покренула индиректно запошљавање чак 232.000 људи.

Наравно, ријеч је само о индиректном запошљавању, јер је у Фејсбуку за Европу тренутно 600 стално запослених који раде као дизајнери, технички сарадници, медијски агенти, стручњаци за маркетинг и комунукацију.

Највећу корист од Фејсбука имају Њемачка, Британија и Италија. Све оне су од ове интернет друштвене мреже забиљежиле допринос свом БДП-у од око 2,5 милијарди евра, као и око 35 хиљада радних мјеста повезаних са Фејсбуком.

Од осталих, Француска је "приграбила" 1,9 милијарди евра и 22 хиљаде радних мјеста, а Шпанија 1,4 милијарде и 20 хиљада запослених у пословима повезаним са Фејсбуком, показује истраживање Дилојта.

Интересантно је да у Британији и Њемачкој има чак по 8.000 људи који раде на апликацијама за Фејсбук платформу, од чега Британија види 1,4 милијарде а Њемачка 600 милиона евра користи. У Француској и Италији апликације запошљавају око две хиљаде људи, а у Шпанији додатних хиљаду.

Када је у питању економски допринос послова који користе Фејсбук да промовишу свој бренд и креирају нове послове, на челу листе у ЕУ је Италија. Та земља од тога биљежи додатних 1,6 милијарди евра за свој БДП, као и 21 хиљаду запослених. У Британији је то нешто испод 1,4 милијарде и 18 хиљада радних места, а слиједе Француска, Њемачка и Шпанија.

Економски допринос повећаних захтјева за новим технолошким уређајима и широкопојасним приступом интернету због Фејсбука водећим земљама ЕУ донио је између 700 и 800 милиона евра свакој, а Њемачкој и 19 хиљада радних мјеста.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана