Ево како санирати поплављене куће

Gradnjua.rs
Ево како санирати поплављене куће

Београд - Поплаве у кући, становима или пословним просторима стварају велике штете али исправним и одлучним поступањем можемо ублажити посљедице и накнадну штету.

Већину посла можемо обавити сами, приручним свакодневним средствима и опремом.

Највећа опасност код попаве у кући представља брзи развој алги, гљивица и пљесни којима је довољно 48 сати да се развију.

Алге, гљивице и пљесни делују штетно на здравље људи, изазивају инфекције, астму, алергијске реакције и бројне друге болести још дуго након поплава. Поплаве доносе и нечистоће које доприносе развоју микроорганизама.

Чишћење и дезинфекција простора

То је прво што морамо да учинимо након испумпавања воде и бацања уништених ствари.

Поступак чишћења након поплаве у кући

- Уклоните воду испумпавањем

- Ако сте осигурани, позовите агента осигурања за попис штете, фотографишите простор и оштећења.

-Уклоните тепихе, душеке и простирке. Најбоље их баците јер се у натопљеним теписима и другим текстилним материјалима развијају и најопаснији микроорганизми.

- Одјећу треба одмах опрати и добро осушити. Након прања и сушења одјећу одложите што даље од поплављеног простора. Крзно и кожну одјећу уклоните.

Одвојите и осишите дрвене предмете

Комади намјештаја од пуног дрва – масива се могу спасити. Намјештај одвојите од мокрог пода алуминијумском фолијом (пластична фолија не дозвољава испаравање влаге). Оперите нечистоће средствима за чишћење дрвета или паркета и добро осушите крпом или папирним убрусима. Избјегавајте средства на бази хлора јер ћете уништити површину дрвета.

Намјештај од иверице углавном је уништен након поплаве и баците га што прије јер се натопљена иверица не може поправити или је поправак скуп и не исплати се.

Душеке, кревете и тапацирани намјештај најбоље је бацити. Готово их је немогуће потпуно очистити и дезинфиковати а поплављени тапацирани намјештај је могући извор болести.

Јастуке и прекриваче баците

Кућне апарате треба однијети у сервиси јер се неки можда могу спасити.

Електричне инсталације треба да провјери електро-инсталатер који ће дати процјену штете.

Ламинате одмах уклоните. Ако је поплава трајала неколико сати, паркети ће почети да бубре па је боље што прије их уклонити да се омогући чишћење и сушење подне глазуре. Подигнуте и валовите паркете немогуће је исправити, такви паркети се ваде и бацају.

Вредне књиге и документе замрзнуте у замрзивачу

Смрзавањем дехидрирамо – исушујемо влагу из папира, листови се лакше одвајају и зауставља се пропадање штампе на папиру! Књиге и документе оставите у замрзивачу неколико дана до неколико недјеља. Смрзавањем исто тако спречавамо појаву плесни и гљивица у цјелулозним материјалима.

Све наведено треба направити у што краћем року како би се што прије приступило чишћењу и дезинфекцији зидова. Када сте уклонили уништене и оштећене ствари и подне подлоге, треба приступити чишћењу и дезинфекцији зидова и подова.

Поступак чишћења зидова након поплава

Користите заштитне рукавице, обућу и маске за дисање због штетних микроорганизама и хемикалија.

Грубо остружите нечистоће са зидова и подова, користите лопате, четке, пераче под високим притиском и усисаваче за воду. Скините што више слојева боје са зида -ово ће убрзати исушивање зида и олакшати поправке након исушивања.

Парни чистачи су одлични за чишћење и дезинфекцију након поплава, професионални се тешко набављају па ће и мањи кућни послужити уз више труда и времена. Ако немате парни чистач, можете зидове и подове чистити четком и раствором за дезинфекцију (изосан). Треба опрезно користити кућна средства на бази хлора! Професионална средства за дезинфекцију потражите у апотеци.

Вишак воде уклоните брисањем. Зидови и подови се након чишћења четком и водом могу попрскати средством за дезинфекцију (прскалицом за цвијеће, ручном или леђном).

Након чишћења и дезинфекције можете започети исушивање простора

Када је простор детаљно очишћен и дезинфикован, може се започети са исушивањем опремом за исушивање или природним путем (вјетрењем). Поступак машинског исушивања са професионалном опремом траје три до четири недјеље. Вјетрењем, уз добре временске прилике треба причекати од 3 до 8 мјесеци у зависности од годишњег доба. Кућни одвлаживачи вазхуха мање снаге какве можемо купити у продавницама помоћи ће али њихова снага углавном није довољна за адекватно исушивање зида након поплава.

Ако се вода налази у изолацији испод подне глазуре – потребна је специјална опрема за вакумско исушивање изолација и глазура. Потражите савјет сервиса за исушивање.

Не исушујте простор прије детаљног чишћња и дезинфекције

Одмах треба приступити чишћењу и дезинфекцији – чим прије, "на мокро". Тако се лакше чисти и не дозвољава се ширење спора и прашине по простору. Истовремено, мања је опасност од удисања штетних честица! Не постављајте исушиваче прије чишћења и дезинфекције.

Ако је хладно, не гријте простор прије дезинфекције

Грејањем се убрзава развој штетних микроорганизама. Грешка је грејати простор ради исушивања прије чишћења и дезинфекције или исушивати просторе само грејалицама без одговарајућег провјетравања или машинског исушивања.

Не глетујте и не кречите зидове прије потпуног исушивања

Разне глет масе и боје затварају поре па се зидови спорије суше. Добро рјешење је да се већ за вријеме чишћења оструже што више боје са зида! Све што бубри и одваја се треба што прије уклонити и тиме се убрзава сушење. За вријеме сушења појављиваће се кристали минерала на површини. Ове кристале скидајте стругањем и одлажите што даље од куће. На мјестима гдје су оштећења малтера дубља, најбоље је уклонити сав малтер до зида, причекати исушивање и санирати посебним материјалима за санацију влажних зидова. Кречите зидове када сте потпуно сигурни да су зидови суви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана