ЕУ забрањује јаке усисиваче

Блиц
ЕУ забрањује јаке усисиваче

Брисел -- Европска унија донијела је одлуку да се до септембра слиједеће године из продаје повуку сви усисивачи који имају снагу већу од 1.600 вати.

Популарни модели усисивача које милиони грађана користе у својим кућама и становима ускоро ће бити редизајнирани и замијењени еколошки мање штетним моделима са смањеном способношћу да из тепиха извуку нечистоће.

Брисел је ову одлуку објаснио жељом да умање загађење животне средине, а да мисле озбиљно свједочи и план да се у наредне три године из употребе избаци сва опрема за чишћење чија снага прелази 900 вати.

Снага усисивача које народ купује увелико прелази препоруке Европске уније, па је у домаћинствима широм Европе, међу апаратима за чишћење, највише оних од 2.000 вати.

Оно што би требало највише да забрине грађане је то што ће избацивање јачих “машина” из продавница и прављење нових са ограниченом снагом довести до скока цијена на тржишту.

Како ће умањена снага значити и мању моћ чишћења, произвођачи ће трагати за новим рјешењима за усисиваче који ће уз смањену снагу и даље бити ефикасна помоћ у чишћењу.

“Смањење снаге усисивача неће спасити планету, али ће цех редизајнирања и стварања нових модела платити нико други него потрошачи”, кажу у јеној компанији која се бави производњом усисивача.

Чак и љекари упозоравају да смањена снага усисивача може имати негативне здравствене ризике, јер усисивач неће бити довољно јак да очисти прашину која је код многих грађана покретач алергија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана