Еквивалент црним рупама пронађен у океану

Time
Еквивалент црним рупама пронађен у океану

Вртлози пронађени у Атлантику представљају математички еквивалент црним рупама, тврде физичари. У питању је идеја која би могла да доведе до нових начина људског разумjевања начина на који морске струје преносе ђубре широм океана.

Црне рупе представљају регионе у којима је гравитација толико снажна да не дозвољава ничему да изађе из њих, па чак ни свjетлу.

Ови чудни објекти први пут су откривени почетком двадесетог вjека као математичка рjешења једначина генералне релативности, а научници су тек касније почели да сакупљају конкретне доказе о њиховом постојању.

Једна од занмимљивих ствари у вези са генералном релативношћу је то што иста математичка рjешења могу да се појаве и у другим ситуацијама.

Посљедњих година физичари су открили како да створе „плаштове невидљивости" уз помоћ метаматеријала који су скретали свјетлост око објекта.

Црне рупе управљају свијетлом на исти начин кривећи вријеме и простор. Заправо, једначине које описују оба система формално су идентични.

Управо због тога, инжењери су успјели да коришћењем метаматеријала створе еквиваленте црним рупама како би скретали свјетлост.

Џорџ Халер са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху и Франциско Вера са Универзитета Мајами на Флориди открили су још један еквивалент црним рупама, овог пута у свијету вртлога.

Вртлози који могу да се створе узбурканим водама представљају призор сличан оном који остављају црне рупе.

Они су показали како свака граница вртлога у турбулентној течности посједује особине које има и астрофизичка црна рупа.

Ово занимљиво откриће може да има значајне импликације на наше разумјевање начина на који океанске струје транспортују материјал. С обзиром на то да све што упадне у црне рупе не може да изађе, ови вртлози могу да транспортују материјал на велике удаљености.

Ови резултати такође наводе на могућност да у будућности можемо да наиђемо на још еквивалената црних рупа на Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана