Екстремна зима стиже на сјевер Европе

Агенције
Екстремна зима стиже на сјевер Европе

Лондон - Рекордно топљење арктичког леда овог љета могло би да значи да региону сјеверне Европе, укључујући и Велику Британију, предстоји екстремно хладна зима, јављају агенције.

Британски лист „Градијан" преноси изјаву Yенифер Франсис са америчког Универзитета Рутгерс, која наводи да је овај европски регион искусио веома тешке зиме након љета у којима је морски лед био веома танак, као што је то био случај 2011. и 2007. године.

- Не можемо још да износимо процјене, али не бих била изненађена да видим дивље (температурне) екстреме ове зиме - рекла је Франсисова.

Овогодишње топљење леда претекло је рекорд из 2007. за подручје величине Тексаса.

Марк Сериз, директор америчког Националног центра за податке о снегу и леду из Колорада, каже да су стручњаци за поларни лед „сматрали да ће проћи много година док поново не будемо видјели било шта налик оном из 2007".

До сада незабиљежено ширење Aрктичког океана без леда апсорбовало је током кратког поларног лета сунчеву енергију 24 сата дневно.

Топлота из воде ће морати да буде ослобођена у атмосферу како би ове јесени лед могао поново да се формира.

Ова топлота и пара имаће утицај на ваздушне масе које су важне за све - вјетрове који дувају са запада на исток између хладног Aрктика и топлих средњих географских ширина.

Други истраживачи су већ показали да се ваздушне струје посљедњих година премјештају ка сјеверу.

- Ваздушна струја је јасно слабија. То значи да су временски системи, било да се ради о киши или сувим временским условима, спори да би наставили с кретањем и трајали дуже. На крају то може да резултира условима који су произвели страшан врући талас у западној Русији током љета 2010. године - објашњава Франсисова.

Овог љета, Гренланд је искусио сличан блокирајући антициклон, што је резултирало рекордним површинским топљењем његовог леденог покривача.

Џејмс Оверленд, океанограф и истраживач на Универзитету у Вашингтону, каже да се ове промене дешавају много раније него што су научници очекивали.

- За сада смо имали само мало глобалног отопљења - рекао је Оверленд.
Он оцјењује да ће, како морски лед буде наставио да се смањује, ваздушна струја вјероватно наставити да још више слаби и премјешта се даље према сјеверу, доносећи дивље температурне промјене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана