Експерти истражују пјешчане пирамиде у Фочи

Радмила Ђевић
Експерти истражују пјешчане пирамиде у Фочи

Фоча - Истраживање једног од највећих адута општине Фоча пјешчаних пирамида у Даничићима почеће идућег мјесеца, што ће привући и бројне туристе.

Ово су  најавили у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС наглашавајући да је овај природни феномен још увијек није недовољно истражен и посјећен.

У сарадњи са колегама из Србије, Завод ће идућег мјесеца започети геолошка истраживања како би заштитили и унаприједили туристичку понуду пирамида.

- Истраживање би требало да буде завршено до краја године, стручна основа догодине, послије чега ће надлежном министарству бити прослијеђен захтјев да ове пирамиде уврсте на листу заштићених природних љепота РС - рекла је начелница Одјељења за заштиту природног насљеђа при републичком Заводу Јелена Кадић.

У промоцију пјешчаних пирамида укључила се и Туристичка организација Српске.

- Потребно је обогатити садржаје пирамида, инфраструктурне и интерактивне, како би биле што атрактивније туристима. Тако би и посјећеност била већа - каже виши стручни сарадник у ТОРС-у Бранка Михајловић.

Локално планинарско друштво “Зеленгора” из Фоче настоји привући туристе и љубитеље природе да посјете пирамиде.

- Прошле године смо уредили простор око пирамида. Очишћена је цијела територија од смећа, направљене заштитне ограде, постављене клупе за одмор - рекао је секретар Друштва, Зоран Станојевић.

Пјешчане пирамиде налазе се на деветом километру старог пута од Фоче према Сарајеву. Лош пут је још један од разлога слабије туристичке посјете овом природном феномену.

- Обраћали смо се надлежнима у општини да се уреди та саобраћајница. Имали смо обећања да ће се у овој години из буџета издвојити новац за обнову пута, али пошто буџет није усвојен, сачекаћемо да видимо како ће се ситуација одвијати - рекла је директор ТО Фоча Драгана Ивановић.

Пјешчане пирамиде настајале су ерозијом тла, дугим низом година као посљедица агресивне спреге мразева, љетних врућина, кише и  јаких вјетрова. Извајане фигуре занимљивих облика сличне су онима у Колораду Доломитима у Италији и Ђавољој вароши. Процес ерозије траје и данас, тако да оне не нестају, него напротив расту. Постоји теза да су ове пирамиде старе преко двије стотине година.

Заштита стећака

На територији општине Фоча има око 1450 стећака на 45 локација. Представник Свјетског фонда за заштиту животне средине из Мостара, Зоран Матељак каже да су препознали национални парк “Сутјеска” као важан потенцијал.

- Желимо подстаћи развој туризма и детаљније размотримо културну понуду Националног парка, те заштитити стећке и уклопити их у туристичку понуду парка - рекао је Матељак.

Координатор пројекта пут стећка ка листи свјетске културне баштине, Славко Суботић рекао је да никада није довољно испитана историја ни порука стећака.

- Покренућемо иницијативу на нивоу БиХ да се стећак упише у Свјетску културну баштину или да слови као један од заштитних знакова ових простора - Суботић и додао да ће о стећцима ускоро бити штампана и брошура.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана