Египатска статуа се сама окреће, кустоси у шоку

Agencije
Египатска статуа се сама окреће, кустоси у шоку

У “Манчестерском музеју” почело је да се дешава нешто необјашњиво: скоро 4.000 година стара египатска статуа сама се окреће у витрини, а кустоси и стручњаци уопште не могу да открију како са то догађа.

Статуа човјека званог Неб-Сену октривена је у његовој гробници, за коју је утврђено да датира 1.800 година прије Христа. Стари Египћани су поред мумифицираних тијела покојника често стављали статуе рађене по њиховом лику, вјерујући да у случају да се тело уништи, душа може да користи ту фигуру као своје наредно одредиште.  

Међутим, иако је у “Манчестерском музеју” пуних 80 година, и то малтене на истом мјесту, у стакленој витрини, поменута статуа која је висока око 25 центиметара почела је да се окреће и то тачно за 180 степени.  

“Примјетио сам једног дана да је статуа окренута. Било ми је чудно, јер је она у затвореној витрини, а ја сам једини који има кључ од ње. Вратио сам је у првобитни положај, али се она и слиједећег дана окренула. Ставили смо камере да је надгледају, а иако се ти покрети не могу примјетити голим оком, убрзани снимак јасно показује како се одвија њена ротација”, рекао је 29-годишњи египтолог Кембел Прајс, кустос у “Манчестерском музеју”.  

Први стручњаци који су почели да се интересују за ову појаву сматрали су да то окретање вјероватно изазива подрхтавање пода док пролазе посјетиоци музеја. Ипак, Прајс у то не вејрује.  

“Цијеним то мишљење професора Брајана Кокса, али статуа је на истом мјесту и на истој стакленој подлози деценијама. Зашто се то није до сада дешавало? Искрено, стварно би било сјајно да нам неко разрјеши ову мистерију”, нада се кустос Прајс, а преноси “Манчестер ивнинг њуз”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана