Двогодишњак постао члан Менсе

Агенције
Двогодишњак постао члан Менсе

Лондон - Родитељи двогодишњег Адама Кирбија из јужног Лондона тврде да су уочили да је бистрији од многих његових вршњака након што је научио да чита са само девет мјесеци, преносе агенције.

Да није као остала дјеца родитељи су били потпуно увјерени када је са 23 мјесеца сам научио да користи тоалет, пошто је прочитао једну књигу коју су им поклонили пријатељи.

Након тога одвели су дјечака на тест интелингенције.

Оно што је показао тест само је потврдило вјеровање родитеља: мали Адам је остварио резултат 141 - већи него многи предсједници Америке, иако још увијек није знао да говори.

Након тога примљен је у Менсу, гдје је постао најмлађи мушки члан са непуне двије и по године, али ипак није освојио титулу најмлађег члана овог удружења јер је дјевојчица Алис Амос имала мјесец дана мање када је примљена у Менсу.

Адам је са девет мјесеци научио да чита, тренутно је способан да изговори више од 100 ријечи, на енглеском умије да броји до 1.000 а на шпанском и енглеском језику до 20.

Са годину дана је већ могао да препозна земље по њиховом облику и стави их на право мјесто у слагалилци која је намијењена одраслима, а на радост својих родитеља научио је да сам користи тоалет након што је прочитао једну књигу која је водич родитељима како да дијете навикну на ношу.

Госпођа Кирби каже да је почела да му чита Шекспира у првим мјесецима трудноће, иако каже да су му сада омиљене књиге Роалда Дала.

- Имао је окодевет мјесеци када смо схватили да је другачији од осталих. Показивали смо му карте са ријечима “носорог” а он је умио да животињу препозна на фотографијама - казала је она додајући да су га охрабривали да буде радознао још од првих дана, али да је у већини случајева вођен сопственим нагоном за знањем.

- Врло је радознао да сазна што више, брзо му досади када не чита, пише ли не саставља слагалицу. Очекливали смо да ће те основне ствари савладати прије остале дјеце, али то заиста није посљедица нашег инсистирања, већ урођене радозналости. Помало се бојимо његовог поласка у школу јер га оно што ће тамо моћи да добије сигурно неће задовољити - додаје она.

Мали Адам је на такозваном Стенфорд-Бинето тесту - једном виду квиза који мјери пет фактора сазнајних способности имао резултат 141, што га је сврстало у једног од укупно 19 британских чланова Менсе који су у предшколском узрасту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана