Двадесет и осам важних ствари које су створили 28-годишњаци

theguardian.com
Двадесет и осам важних ствари које су створили 28-годишњаци

Успjех не зависи од година, па су кроз историју више пута изузетно млади људи мењали свијет и покретали праве револуције. Представљамо вам најпознатија дјела која су славни стварали у 28. години живота.

1. У 28. години, Нилс Бор, дански физичар заувијек је променио науку објавивши теорију о атомима.

2. Пол Мекартни је постао соло музичар, након што су се Битлси распали мјесец дана прије његовог 28. рођендана.

3. Пирс Морган постао је најмлађи уредник у историји Fleet Srteeta када му је Руперт Мердок дао посао у News of the World.

4. Пошто је већ открио теорију клатна и оборио Аристотелов закон да тежа тијела падају брже од лакших, Галилео Галилеј постао је ректор катедре за математику Универзитета у Падови.

5. У 28. години Александар Грахам Бел ради на откривању телефона. Резултате је представио недјељу дана послије 29. рођендана.

6. Нобеловац и омиљени економиста Маргарет Тачер, Милтон Фридман написао је докторску дисертацију.

7. Офталмолог дању, а "луди" визионар ноћу, Лудвиг Л. Заменхоф осмислио је у 28. универзални језик Есперанто.

8. Микеланђело је до 28. рођендана направио ремек дјела Давида и Пиета, осликао таваницу Сикстинске капеле, а затим одлучио да се окрене архитектури.

9. Абрахам Дарби III је у 28. години завршио први мост на челичним стубовима. Често навођено као почетак индустријске револуције, постављање моста на реци Северн у Шропшајеру догодило се наредне године.

10. Филозоф Фридрих Ниче објавио је прву књигу "Рођење трагедије из духа музике". У њој дискутује како је грчку трагедију створио спој аполонског и дионизијског принципа – реда и хаоса.

11. Чарлс Дикенс Почео је објављивање четвртог романа "Стара продавница ријеткости" у Master Humphrey’c Clock, магазину који је такође и уређивао.

12. Стидљиви математички геније Бернхард Риман почео је да предаје своју теорију геометрије. Она је касније постала основа Ајнштајнове теорије релативности.

13. Дејвид Боуви објавио је албум Young Americans чији звук обиљежава раскид са глам рок прошлошћу. Сингл Fame био је број један на топ листама у Америци.

14. Иако ће његова ремек дjела настати тек касније, Вилијам Шекспир је до 28. године написао "Укроћену горопад", "Титуса Андроникуса" и "Комедија забуне".

15. Из станице у Новој Шкотској (Канада) Гуљелмо Маркони емитовао је прву радио поруку преко Атлантика.

16. Дамијен Хирст дебитовао је на међународној сцени на Венецијанском бијеналу 1993. гдjе је изложио скулптуру "Раздвојени мајка и дијете" састављену од краве и телета подијељених вертикално на пола и изложене у витринама испуњеним формалдехидом.

17. Џејмс Џојс објављује "Портрет умјетника у младости" и почиње рад на "Уликсу".

18. Александар Велики узима персијску титулу Краља над краљевима. До 30. године освојио је већи дио царства које се протезало од Хималаја у Индији до Јонског мора.

19. Четири дана послије 28. рођендана Марк Закерберг лансирао је Facebookк на берзи. То га је у тренутку учинило милијардером, а данас је према магазину Форбес раме у раме са Џорџом Сорошем.

20. Квентин Тарантино дебитовао је са првим филмом "Пси рата"  на Сунданце филмском фестивалу.

21. Вилијам Пит Млађи је у 28. години дочекао четврту годину мандата на функцији британског премијера.

22. Орсон Велс је до 28. године остварио најбоља дjела своје каријере. Након што је режирао три филма, укључујући и "Грађанин Кејн", вратио се радију и мjесту госта у колажној емисији Џека Бенија. Те године је такође оженио Риту Хејворт.

23. Елизабет Тејлор је првог Оскара освојила у 28. години за филм "Butterfield 8" и постала најбоље плаћена глумица у историји када је потписала милионски уговор за главну ролу у "Клеопатри".

24. Џони Мичел је у 28. години објавила први сингл "You Turn Me On, I’m a Radio ". Значајнији успjеси били су албуми For the Roses и Blue and Tadies of the Canyon који су већ били иза ње.

25. Инспирисан болом због смрти Џона Китса, Перси Бише Шели саставља поему Адонаис. Наредне године и сам гине, нешто прijе 30. рођендана.

26. Ели Витни патентира "котон џин", уређај који је осмислио у 27. и који уклања сjеменке из влакана памука.

27. Боб Дилан, који се повукао из јавности након несреће на мотору 1966. враћа се као извођач на Isle of Wight фестивалу у Британији.

28. Са репутацијом звијезде у успону захваљујући улози у "Бетмену", Хит Леџер умире од предозирања лијековима.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана