Дуга: Невјеровате чињенице о овом феномену

Huffington post
Дуга: Невјеровате чињенице о овом феномену

Дуга настаје када свjетлост пролази кроз капљице у атмосфери, а кривљење свjетлости резултира познатим шареним луком. Међутим, ту није крај, постоји још интересантних ствари које би требало да знамо.

Дуге се ријетко виђају ноћу

Дуге се најчешће виђају током јутра или вечери. Како би створила дугу, свјетлост мора да удари капљицу под углом од 42 степена. То се неће десити уколико је угао Сунца виши од 42 степена.

Дуге се могу појавити и током ноћи

Међутим, дуге које се појављују ноћу називају се мјесечевим дугама. Ово има смисла пошто зраци који се преламају долазе од рефлексије Мјесеца.

Двије особе никада не виде исту дугу

Свјетлост која се одбија од одређених капљица за дугу коју видите, то чини под потпуно другачијим углом за некога другог и тако ствара поптуно другачији приказ. То је зато што двије особе не могу да буду на истом мјесту у исто вријеме како би видјеле исту дугу.

Никада не можете да дођете до краја дуге

Чини се да се дуга помјера како се и ви помјерате, то је зато што свијетло које формира дугу то чини са специфичне раздаљине и под специфичним углом у односу на посматрача. То значи да ће раздаљина између вас и дуге увијек бити иста.

Не можемо да видимо све боје дуге

Поред тих 7 класичних боја, дугу сачињава знатно већи број боја, заправо више од милион њих. Многе од тих боја нису видљиве људском оку.

Могуће су дупле или троструке дуге

Могуће је видјети више од једне дуге у исто вријеме када свјетлост почиње да се одбија унутар капљице и тако се дијели у своје боје. Када се ово деси унутар капљице два пута, добијамо дуплу дугу, када се деси три пута онда добијамо троструку дугу.

Можемо да учинимо да дуга нестане

Судећи по магазину Discovery, поларизоване наочари за сунце могу да блокирају дугу зато што се премазане слојем вертикално поређаним молекулима а свијетло се од воде рефлектује хоризонтално.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана