Дубљи глас - већи ауторитет

Б92, bizzlife
Дубљи глас - већи ауторитет

Да ли сте се икада запитали зашто су сви гласови који прате филмске трејлере увијек мушки и дубљи, било да се најављује комедија или историјски спектакл? Очигледно је да ови професионалци знају да само дубљи мушки вокали звуче ауторитативно. Чак је и Маргарет Тачер узимала часове говора како би њен глас звучао што дубље.

Ако желите да вас доживе као ауторитет, ваш глас мора да звучи дубље. То су доказала и истраживања која су спроводили професори са Станфорд универзитета. Доказано је да се особе дубљих гласова доживљавају као паметније, од повјерења и као ауторитети. Психолог Су Ловергроув је испитивала британске гласаче и објавила да они ипак више вјерују мушком баритону, а да им пискави гласови звуче емотивније и не толико од повјерења.

И мушкарци и жене више вјерују мушким гласовима. Вјероватно је то разлог зашто је и недавно преминула премијерка Маргарет Тачер морала да научи да свој глас прилагоди и приближи мушким фреквенцијама.

Уколико желите да звучите ауторитативније, за почетак, када говорите, говорите из доњег дијела стомака. Прије него што било шта изговорите, удахните прво доњим дијелом стомака, руком осјетите да се шири, за њим и дијафрагма, а затим груди. Глас ће вам увијек звучати дубље када стојите док говорите. Ако разговарате телефоном и желите да вас "добро", чују, будите на ногама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана