Древну гробницу окружује мистерија

Танјуг
Древну гробницу окружује мистерија

Геолог који је учествовао у ископавању древне гробнице у Амфиполису на сјеверу Грчке, каже да гробница и низ засвођених просторија нису изградђени истовремено и да су собе нешто старије.

 

Геолог Евангелос Камбуроглу рекао је и да хумка у којој се налазе гробница и собе није човјекова творевина, како су археолози претпостављали, већ природни брежуљак.

Он је рекао и да је Лав из Амфиполиса, огромна скулптура лава на пиједесталу висока више од 7,5 метара, превише тежак да би стајао на врху гробнице, како претпостављају археолози.

"Зидови (гробнице) не би могли да издрже ни пола тоне а камоли 1.500 тона колико се процјенује да је лавља скулптура тешка", рекао је Камбуроглу, преноси АП.

Што се тиче гробнице у облику кутије у којој се налазе остаци најмање пет тијела, то је задња просторија главне гробнице коју су похарали пљачкаши, рекао је он.

"Мермерна врата (споменика) показују знаке честе употребе што значи да су бројни посјетиоци улазили и излазили".

Засвођене просторије потичу из периода од 325. прије нове ере - двије године прије смрти Александра Великог - до 300. прије нове ере.

Вођа археолошког тима Катерина Перистери вјерује да је неки члан Александрове породице, или један од његових генерала ту сахрањен.

Али откриће коцкасте гробнице и пет тијела бациле су сјенку сумње на ту теорију, а Камбуроглуови коментари је потпуно оповргавају, пише АП.

Поједнини археолози су критиковали одсуство Перистеријеве и њене методе.

Александар, који је изградио царство које се простирало од данашње Грчке до Индије, преминуо је у Вавилону а сахрањен је у Александрији, граду који је основао.

Тачна локација његове гробнице једна је од највећих мистерија археологије.

Његови генерали годинама су се борили за превласт, а Александрова мајка, удовица, син и полубрат сви су убијени у тим ратовима и то махом у близини Амфиполиса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана