До краја 21. вијека нестаће 90 одсто свјетских језика

Агенције
До краја 21. вијека нестаће 90 одсто свјетских језика

Ако се нешто не учини на заштити средина у којима се њима говори, већина свјетских језика ће до краја овог вијека изумрети, тврде научници.

Са индустријализацијом "дивљих" предела, паралелно са изумирањем живих врста, изумиру и језици којима се у овим крајевима говоре, и то застрашујућим темпом, констатују истраживачи са Државног универзитета Пенсилваније (САД), који су дошли до процјене да би до краја вијека са лица земље могло нестати чак 50 до 90 одсто језика којима се тренутно говори на нашој планети.


Заједно са овим језицима, нестају и приче и културе које су јединствене и карактеристичне само за њих, а њихово мјесто заузима индустријска "свјетска култура", заједно са језицима везаним за модерну индустријску привреду.


Истраживања, наиме, показују да се седамдесет одсто свјетских језика говори у областима са великим биодиверситетом живог свијета - најугроженијим мјестима на планети.

 

На 32 оваква мјеста, распоређена по свим континентима осим Антарктика, на којима живи и 43 одсто врста копнених кичмењака, научници су констатовали постојање 3.202 засебна језика - готово половине укупног броја језика кој се говоре на Земљи.

 

У још пет подручја великог биодиверситета констатована су још 1.622 језика, од којих су неки јединствени само за ту област, док друге говори релативно мали број људи, што значи да су већ на путу да изумру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана