ДНК анализе показале: Мали ванземаљац из Атакаме је људско биће

Aгенције
ДНК анализе показале: Мали ванземаљац из Атакаме је људско биће

Десет година након што је пронађено мумифицирано тијело тобожњег ванземаљца, дугачко 15 сантиметара, у новом документарном филму "Сиријус" научници објашњавају да је ријеч о људском бићу, пренијеле су агенције.

Од како су остаци малог хуманоида из Атакаме, који је познат под надимком Ата, откривени у пустињи Атаками у Чилеу прије 10 година, појавиле су се разне спекулације о његовом поријеклу.

Нагађало се да је ријеч о абортираном фетусу, мајмунчету или чак ванземаљском бићу, које је пало на Земљу.

Посебно узбуђење Ата је изазвао међу присталицама теорије о посјетама неидентификованих летећих објеката (НЛО) нашој планети.

За њих је то био необорив доказ и велики пробој у потрази за ванземаљским облицима живота.

Мали скелет свакако личи на представу коју људи имају о изгледу ванземаљаца: велика глава и високо чело са малим мршавим тијелом.

Према писању локалног чилеанског листа, Оскар Муњос је нашао мало биће 19. октобра 2003. док је трагао за предметима од историсјке вриједности у Норији, напуштеном граду у Атаками.

Поред оронуле цркве открио је бијело платно и "у њему необичан скелет дужине 15 сантиметара. Било је то створење с чврстим зубима, истуреним челом и огромном лобањом. Чинило се као да је тијело прекривено крљуштима и било је тамне боје. За разлику од људског скелета, овај је имао девет ребара".

Аутори новог документарца "Сиријус" објашњавају да је ДНК анализа коштане сржи, обављена на угледном америчком универзитету, показала де се ради о "занимљивој мутацији" људског бића мушког рода, које је живјело између шест и осам година.

- Могу сасвим сигурно да кажем да није ријеч о мајмуну. То је људско биће - ближе човеку него шимпанзи. Живјело је између шест и осам година - изјавио је Гари Нолан, директор Одсјека за матичне ћелије на Медицинском гајултету Унивезитета Станфорд у Калфорнији.

- Очигледно је да је дисало, јело, да му је метаболизам функционисао. Питање је које је величине било при рођењу - истиче Нолан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана