Дјевојка из БиХ пријавила се да иде на Марс

Агенције
Дјевојка из БиХ пријавила се да иде на Марс

Вријеме аплицирања за учешће у риалити шоуу у којем Земљани одлазе на бесповратни пут на Марс истиче данас.

До сада је аплицирало више од 165.000 особа које желе бити “нови астронаути” и живјети у колонији на цревној планети свјесни да нема повратка кући.

Међу апликантима је и држављанка БиХ Адна која има 24. године. У својој апликацији навела је како умјетница, freelancer и књижевница.

“Увијек сам сањала о путовању у свемир и о његовом истраживању. Немам позадине у науци, али знам све о физици, физичкој космологији, астрономији и сл. Научила сам то проучавајући радове Аинштајна, Hawkinga, de Grassea Tusona, Wittena, Сагана...”, каже млада Адна.

Педесетдвогодишња Мелиса Иде, трансексуалка из Хјула је једна од 7.000 Британца који су аплицирали и нада се да ће баш она бити изабрана.

“То је нешто што ће забиљежити хисторија и што ће се памтити. Од свог дјетињства жељела сам оставити неки траг на Земљи, ово је начин да то урадим. Родитељи су ме увијек спуштали на земљу. Говорили су ми да сам чудакиња и да живим на другој планети. Искрено, управу су. Осјећам да сам на Земљи урадила довољно, испунила своје циљеве и све оно што сам требала у животу”, рекла је ова Британка.

Вријеме за аплицирање истиче данас.

До 2015. године изабрани астронаути ће почети с тренинзима, пролазити кроз симулацијске ситуације на планети, те учити како поправити опрему, узгајати храну и носити се с изолацијом.

Тим би требао бити спреман до 2021. године. Њихова животна махуна производит ће им оксиген, струју и воду.

Прва група кренут ће на пут без повратка годину касније, а путоваће осам мјесеци.

Све вријеме пратиће их камере и медији.

“Организатори трагају за емотивно отпорним особама. Да ли су те особе способне функционисати у другачијем оркужењу без могућности да када више виде своје породице, пријатеље и најмилије? Ово би могло привући врсту људи који траже авантуру и који су различити. Мада они вјероватно не размишљају о чињеници да нема повратка”, рекла је психотерапеут Луси Бересфорд.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана