Дјевојчица која не осjeћа бол VIDEO

Агенције
Дјевојчица која не осjeћа бол VIDEO

Иако дjелује као обична дванаестогодишњакиња која воли да иде на разне свечаности и свира кларинет, Ешли Блокер пати од рijетког генетског поремећаја - конгениталне неосjетљивости на бол са анидрозом који је спријечава да осјети било какву бол.

Насупрот већини беба, она никада није плакала, чак ни када је гладна или има осип од пелена.

"Сви су нам говорили како је наша беба јако добра али временом су се и нама црвене лампице упалиле" каже њен отац Џон.

Први пут су схватили да нешто није у реду када је имала 8 мјесеци и када су је одвели код љекара због иритираног ока. Имала је абразију рожњаче, веома болно стање и никоме није било јасно како нема болове.

Ова болест погађа 100 људи у цијелом свијету.

"Нема позитивних исхода када је оваква болест у питању, знате људи умиру од слијепог црева зато што не осјећају знаке упозорења - бол" објашњава Тара, Ешлина мајка.

"Најтеже године су иза нас, знате када је Ешли била беба, била је врло несташна, уједала се и горила руке па смо морали да јој завијамо исте траком, она је била наш мали боксер" присјећа се њен отац.

Истраживачи са Универзитета Флориде тестирају Ешли у нади да ће пронаћи начин да јој помогну. Прије пар година детектовали су ген који утиче на јачину сигнала бола који се шаље мозгу. Ова открића могу значити лијечење за људе са хроничним болом али ће тешко помоћи Ешлином стању.

У међувремену, Ешли је жељна помагања другима. Заједно са својом породицом она је организовала камп за друге породице са овим проблемом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана