Дијамантске кише падају на Јупитеру и Сатурну?

Huffington Post
Дијамантске кише падају на Јупитеру и Сатурну?

Два планетарна научника изложила су прилично интересантну идеју на овогодишњем састанку Америчке астрономске асоцијације која наводи да на одређеним планетама пада киша дијаманата.

„Не желимо да људима створимо представу о неком огромном дијамантском бријегу величине Титаника који плови у свемиру. Мислимо да су у питању дијаманти које можете држати у руци", изјавила је Мона Делицки, један од истраживача.

Како научници објашњавају у својој студији, висок притисак унутар атмосфера ових масивних планета потенцијално би могао да претвори угљеник у дијаманте. Честице чађи угљеника, које ослобађају честице метана у атмосфери планета, би падале кроз тешке слојеве водоника и хелијума према језгру.

На свом путу надоле, ове честице чађи би биле знатно згуснуте услијед високог притиска и температура, што би довело до формирања дијаманата.

До тренутка када би се дијаманти приближили језгрима гасних џинова, они би се највјероватније истопили под екстремном врућином и прешли би у течно стање – дијамантску кишу.

Ова теорија се ослања на присуство метана у атмосфери метана као и на изузетно високе температуре потребне за формирање дијаманата – 2.000 степени Целзијуса.

Научници већ дуже вријеме разматрају идеју о постојању дијамантских киша, па чак и дијамантских мора на Нептуну и Урану. Међутим, са оклијевањем размишљају о овој могућности на Јупитеру и Сатурну због тога што гасовите планете имају мање метана у атмосфери и знатно ниже температуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана