Десет одговора на питања о Неустрашивом Феликсу

The Guardian
Десет одговора на питања о Неустрашивом Феликсу

Које су биле највеће опасности које су га могле убити у току надзвучног лета? Шта се касније догодило са балоном? Да ли је Феликс Баумгартнер ожењен? Слиједе одговори на питања о човјеку који је скоком са ивице свемира постао жива легенда.

1) Шта се послије скока догодило са капсулом и балоном?

Чим је потврђено да је се Баумгартнер приземљио, инжењери у контролној соби усмјерили су пажњу на балон и капсулу. Преко даљинског управљања одвојили су капсулу од балона, која се спустила на земљу уз помоћ сопственог падобрана. Капсула је пала 88 километара источно од мјеста гдје се спустио Баумгартнер, док је балон издуван уз помоћ најлонског конца. Теоријски, капсула би могла поново да се користи, док балон може да се употреби само једном.

2) Зашто није пао у несвест при пробијању звучног зида?

Феликсов тим још проучава стање његовог организма у тренутку када је достигао брзину од 1,24 Маха (1.173 километара на сат). Један од главних научних циљева скока био је да се открије више о понашању људског организма у оваквим условима. Све што засад знамо јесте да је преживио, што доказује да су спекулације да би његово тијело могло да експлодира услијед притиска биле неосноване. Баумгартнер каже да није било трауматично пробити брзину звука, јер га је одијело штитило од спољњих утицаја.

3) У чему је специфичност одијела?

Феликсов тим описао је кацигу и одело као "његов лични систем за одржавање у животу". Одело је направљено по угледу на она која су носили пилоти на извидничким авионима на великим висинама, али никад није опробано у слободном паду прије но што је Феликс почео да га тестира.

Одијело се састоји се од четири слоја. Унутрашњи пружа удобност кретања, док је слиједећи слој, "гасна мембрана", помагао у савладавању ваздушног притиска. Затим долази слој који одржава облик одијела и, на крају, спољашњи који је незапаљив и штити од спољашњих температура.

4) Да ли је морао на дијету прије скока?

Да. Најмање дан прије скока Феликс је јео храну са ниским садржајем влакана, јер се брзо вари и не изазива гасове. У окружењу ниског притиска може доћи до ширења гасова и јаких унутрашњих болова, што је познато као "баротраума".

Феликс је из истих разлога, баш као што раде и рониоци, морао да удише кисеоник два сата прије скока како би се смањио ниво азота у крви. Да је дошло до оштећења одијела на висини већој од 19,2 километра, такозваној "Армстронговој граници", гдје вода кључа на температури тијела, Феликсу би прокључала крв.

5) Колико је спавао прије скока?

Стручни тим направио је детаљан план његових активности како би био у потпуности одморан. То значи да је морао да оде на спавање тачно 12 сати прије узлетања, како би могао да одспава 8. Али, због ужурбаног распореда на сам дан скакања морао је да се пробуди неколико сати прије сванућа. Баумгартнер је изјавио да прије важних скокова воли да црта како би прочистио ум.

6) Која је била највећа опасност која је вребала?

Његов тим означио је 16 најризичнијих ситуација које је требало ријешити прије подухвата. У то спада ултраљубичасто зрачење, изненадне промјене вјетра, удар приликом слетања, екстремне температуре, недостатак кисеоника, декомпресиона болест, неконтролисане ротације приликом пада, ваздушни ударни таласи и пожар у капсули. Двије највеће опасности су биле пукотина у одијелу или капсули и случајно отварање падобрана.

7) Како су знали гдје ће пасти?

С обзиром на висину на којој је био, изгледа фасцинантно да је могао да се спусти са таквом прецизношћу. Његов тим касније је потврдио да је мјесто спуштања било само 36 километара од мјеста са кога је узлетио. Од момента када је отворио падобране и када је престао слободан пад, Баумгартнер је могао да "управља" до жељеног мјеста за спуштање.

8) Који је његов следећи подухват?

- Повлачим се из овог опасног посла. Желим да се запослим као пилот у хеликоптеру. Борићу се против пожара и спасаваћу људе. Без имејлова, без телефонских позива - изјавио је Баумгартнер.

9) Колико ће проћи док неко не проба исто?

Само балон који је Баумгартнер користио, а који је за једнократну употребу, кошта 250.000 долара. Процијењује се да је главни спонзор, "Ред бул", потрошио неколико милиона долара. Због тога се не очекује да у скорије вријеме неко покуша да обори Феликсов рекорд.

10) Да ли је ожењен?

Не. Али га је, заједно са родитељима, послије скока дочекала његова дјевојка Никол Етл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана