Десет непогрешивих знакова који одају лажова

Агенције
Десет непогрешивих знакова који одају лажова

FBI методе: Непотребни детаљи, боја гласа и замјенице толико су поуздани знаци лагања да им FBI вјерује више но детектору. Лажљивци се често одлично изражавају

Захваљујући магнетској резонанци, мозак непогрешиво одаје лаж - током скенирања засвијетле подручја која не раде док говоримо истину, показало је истраживање. Но како лагање исцрпљује и ум и тијело, лашца се може препознати и без модерних уређаја.

Откривање на темељу садржаја приче тежи је али сигуран начин детекције неистине. Толико је поуздан да га је одувијек користио и FBI. Људи који говоре истину дају кратке, изравне и јасне одговоре, а човјек који лаже примјењује "стратегију опширности" - наводи безброј непотребних детаља, преувеличава и прескаче битне информације. Лажац дакле говори пуно, а не каже ништа.

У FBI-евом случају силовања осумњичени је изговорио више од 300 ријечи прије него што је рекао: "Поричем да сам то учинио!". Истрага је показала да је лагао. Но стратегија опширности односи се само на лашца који је имао времена испланирати своју лаж. Ако саговорник постане сумњичав, лажац брзо мијења стратегију и у страху да би могао бити раскринкан, прибјегава испробаном правилу: "Што мање детаља наведем, то су мањи изгледи да ме ухвате у лажи".

Скривају се иза каменог лица

Ако се ваш саговорник угодно завалио, опуштен је те нагиње главу на једну и другу страну - он на питања одговара искрено. Лажљивцу су питања пријетње те се држи усправно и јако укочено. Такођер, и лице човјека који лаже је укочено и озбиљно. Један од знакова лагања је боја гласа која није у складу с изразом лица, па каменим ставом настоји прикрити лагање.

Вјешти лашци говоре ‘метално’

Невјешти лашци говоре повишеним тоном, глас им звучи "пискаво" јер не успијевају прикрити узбуђење. Праве краће паузе, понављају или "гутају" ријечи. Искусни лашци, који планирају сваку своју лаж, настоје контролирати боју свога гласа не знајући да је управо то оно што их одаје јер глас им постаје дубљи него иначе и добива "метални" призвук. 

Треће лице открива неистину

Лашце одају и замјенице које употребљавају. Онај ко говори истину често користи замјеницу "ЈА", а особа која лаже већином говори у трећем лицу једнине - ОН, ОНА. FBI-еви инспектори који истражују случајеве силовања нарочито су осјетљиви на употребу замјенице "МИ" јер права жртва силовања за себе и нападача никад неће рећи "МИ" него "ЈА" и "ОН".

10 непогрешивих знакова лажи

1. Појачано знојење, млатарање рукама, нервоза, узимање разних предмета

2. Додиривање усана и предјела око усана, тј. мјеста одакле лаж "излази"
   
3. Скретање погледа у страну при изговарању неистине

4. Тамне наочале које се не скидају током разговора

5. Честа употреба неодређених термина

6. Честа употреба ријечи "сви" или "неко", употреба замјенице "ми" умјесто "ја", безличне конструкције типа "прича се" и слично

7. Мноштво непотребних детаља и информација које немају везе с темом

8. Дуги и неизравни или кратки, али искључиви одговори

9. Чешће паузе и дуже реченице

10.Повишен тон

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана