Десет најстреснијих послова

haber.ba
Десет најстреснијих послова

Стрес је болест модерног доба, а узроци су повезани с послом и начином живота. Ако нисте знали, постоји листа најстреснијих послова који могу бити узрок депресије.

Ако спадате у једну од наведених група, не брините, јер стручњаци упозоравају како добра стара изрека "Што те не убије, то те ојача" заиста пије воду и једино што је важно јесте пронаћи свој издувни вентил.

1. Рад у дому за старије и немоћне и с незбринутом дјецом

Типичан радни дан у старачком дому повезује се уз најчешће болесне или непокретне људе који захтјевају пуно пажње и стрпљења, што је пуно стресније од самог физичког рада. Рад с дјецом, посебно оном незбринутом која су жељна пажње, отвара нам очи о неправедном и окрутном свијету у којем живимо што такође може бити врло депресивно.

2. Конобари у ресторану

Особље ресторана, посебно конобари имају мале плате и пуно надређених који им готово сваког минута говоре што требају да раде. Рад с људима је врло стресан посао јер људи заиста могу бити груби и безобзирни.

3. Социјални радници

Овај тежак посао такође се везује за сурову реалност свијета у којем живимо. Вјерујемо како вас не изненађује да рад с злостављаном дјецом или породицама на рубу егзистенције може бити врло стресан и депресиван. Радити с људима којима треба пуно пажње заиста је тежак посао који захтјева пуно одрицања.

4. Радници у здравству

Доктори, терапеути и медицинске сестре такође раде један од најстреснијих послова. Ова занимања захтјевају пуно одрицања и максималну концентрацију на посао. С обзиром да су животи многих људи управо у њиховим рукама можемо само замислити бреме толике одговорности.

5. Умјетници, забављачи, писци и новинари

Послови који захтјевају креативност заправо су врло нестабилни, а самим тим и врло стресни. Константна борба за егзистенцију, посао без радног времена и хонорари који не стижу на вријеме доводе до депресије, а неуредан начин живота додатно погоршава ову узбуркану радну атмосферу.

6. Рад у просвјети

Послови везани за едукацију и образовање врло су стресни, посебно ако је ријеч о раду с адолесцентима и њиховим родитељима, па су сврстани на сам врх најдепресивнијих послова. Посао захтјева висок степен концентрације, постоје бројна правила и ограничења, а неретко се пословне обавезе рјешавају током цијелог дана, што значи и код куће.

7. Административни послови

Административни послови врло су широк појам, постоји много правила и врло су захтјевни и везани су за константно примање наредби од надређених и обављање њихових приватних послова, чак и изван радног времена.

8. Послови одржавања

Механичаре, водоинсталатере, и друге мајсторе који раде на одржавању зовемо једино када нешто није у реду. То су послови без радног времена, раде се по најгорим временским условима, најчешће су лоше плаћени и врло несигурни. Ови се послови врло често доводе у везу са депресијом која се неријетко завршава алкохолизмом.

9. Финансије и књиговодство

Новац и стрес увијек иду заједно. Милиони новчаница свакодневно пролазе кроз руке ових људи који морају добро да знају шта и како раде јер и најмања грешка их може врло скупо коштати. Стрес је у овом послу неизбјежан јер осим притиска посла постоји и притисак надређених који очекују само добре резултате.

10. Продаја

Послови везани за продају врло су непредвидиви, динамични,а немају ни радно вријеме. Захтјевају честа путовања и изостанке од куће и пријатеља. Константан притисак надређених и наметнути високи планови у продаји сврставају овај посао у један од најстреснијих модерних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана