Данас се обиљежава Свјетски дан тоалета

Агенције
Данас се обиљежава Свјетски дан тоалета

Готово милијарду људи и даље нема приступ тоалету што је потенцијални извор ширења болести, као што је то показала епидемија еболе, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

У годишњем извештају о приступу води поводом Свјетског дана тоалета, СЗО указује да у Либерији, земљи најпогођенијој епидемијом еболе, готово половина од 4,2 милиона становника не користи тоалете, а у Сијера Леонеу око 28 одсто.

Напредак није постигнут у приступу пијаћој води, истиче се у извјештају, а "и даље недостају финансијска средства". У субсахарској Африци, где 25 одсто становника врши нужду на отвореном, а процјене су да свака два и по минута умре једно дијете након конзумирања воде која није за пиће или због непостојања хигијенских услова.

На милијарду људи који немају приступ тоалетима, 825 милиона њих је из 10 земаља. У Азији, Индија предводи са 597 милиона људи, затим слиједи Индонезија, Пакистан, Непал и Кина (10 милиона). У Африци, ријеч је о Нигерији (39 милиона), Етиопији, Судану, Нигеру и Мозамбику (10 милиона).

"Вријеме је да се дјелује... још не знамо која је агенда за трајни развој након 2015. године, али знамо да вода и санитарије морају бити јасан приоритет ако желимо да створимо будућност која ће свакоме омогућити да ужива у здравом, достојном и просперитетном животу", истакао је Мишел Жаро, задужен за воду у УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана