Данас је најкраћи дан у години, али и најважнији, тврде пагани

Агенције
Данас је најкраћи дан у години, али и најважнији, тврде пагани

Данас, у најкраћем дану у години, званично почиње зима.

Иако се цијели дан сматра зимском краткодневицом, научници заправо могу да измјере прецизан тренутак када се то дешава. Утврдили су да је то тренутак када се Сунце из наше перспективе налази директно изнад Јужног повратника, паралеле која се протеже дуж јужне хемисфере. У Србији се то дешава у тачно 11.44 сата.


Дан ће трајати само седам сати, 49 минута и 41 секунд, готово девет сати краће од најдужег дана у години.

Међутим, у регионима Арктичког круга, Сунце неће ни изаћи.

Зимска краткодневица обично "пада" 21. децембра, али тај датум варира сваке године због благе разлике између времена које користимо и соларног времена, због које је свака четврта година преступна.

Древне цивилизације обиљежавале су зимску краткодневицу на различите начине, а једно од најкарактеристичнијих мјеста на свијету саграђених у сврху прослава солстиција, је Стоунхенџ у Британији.

Савремени пагани се и дан данас окупљају поводом љетње дугодневице и зимске краткодневице на том мјесту.

Иначе, Стоунхенџ, који је саграђен прије више хиљада година, направљен је тако да се поклапа са тачком заласка сунца током зимског солстиција. У част доласка зиме, древни друиди су клали животиње и пили пиво и вино.

Артур Пендрагон, човјек који је на челу британских друида и самопроглашена реинкарнација краља Артура, тврди да је зимски солстициј најважнији дан у години, јер дочекује "ново сунце".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана