Да ли знате ко је измислио пиво?

Aгенције
Да ли знате ко је измислио пиво?

Иако није познато која особа је тачно измислила пиво, истраживање које је спровео историчарка Џејн Пејтон показало је да су хиљадама година жене биле те које су правиле пиво.

Судећи по чланку који је објавио британски Телеграф 2010. године, прије скоро 7.000 година у Месопотамији женске способности су биле толико цијењене да је једино њима било дозвољено да праве пиво и воде мјеста на којима се оно точило, а оно је чак било сматрано даром богиња.

Пиво је данас, послије чаја, најпопуларнији напитак на свијету. Убраја се у слабија алкохолна пића, јер има од 3—13 процената алкохола, а просјечно пиво готово у потпуности је сачињено од воде (92%)

Према дневнику са брода "Мејфлауер", којим су први колонисти стигли у САД, они су се искрцали на обалу код данашњег Плимута, иако су намјеравали да оду много даље, зато што им је на броду понестало пива.

У најскупља пива на свијету спадају белгијско "End of History " (пакује се унутар пуњених животиња, па га испијате дословно из њихових уста, кошта 765 долара, а произведено је само 12 флаша - 7 ласица, 4 вjеверице и један зец), затим египатско "Тутанкамон ејл" (стиже из пиваре краљице Нефретити а напраљено је по прастарој рецептури, постоји хиљаду боца а прва је продата за 7.686 долара), америчко пиво "Utopias" (садржи 27% алкохола, стари годинама у бурадима од шерија, брендија, бурбона и вискија и кошта 150 долара), "Antartic Nail Ale" направљено у Перту (сматра се најчистијим на свијету јер се прави од воде са Антарктика, боца кошта 800 долара).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана