Да ли заиста знате шта се налази у виршлама?

Blic.rs
Да ли заиста знате шта се налази у виршлама?

Виршле су омиљена храна многих од нас, а поготово дјеце. Међутим, да ли знате шта се заправо налази у њима?

 Када конзумирате одређену храну, добро је и да знате процес који се крије иза добијања те намирнице. У овом видеу, два момка дају одговоре на ово питање, али и наводе многе интересантне информације, преноси Блиц.

У Америци се годишње поједе око 20 милијарди хот-догова

1) Поријекло имена

Американци их називају "хот-дог", јер их ријетко једу саме, већ искључиво у кифли са сенфом и кечапом. Сама виршла је млађи рођак вјековима познате кобасице. Кобасица, или "саусаге" на енглеском води порекло од латинске ријечи "сал" што значи со, што и није чудно, јер су виршле препуне соли. Некада, со се користила да би храна дуже трајала.

2) Колико људи воле виршле

Како тврде момци из овог видеа, Американци поједу око 20 милијарди виршли годишње! Они обожавају да их једу љети печене на роштиљу, а хот-дог је саставни дио сваке бејзбол утакмице.

3) Шта се крије у виршлама

Виршле се прије свега праве од меса, масти животињског порјекла, брашна или овса, бјеланаца и зачина. Некада се се за прављење облика по ком су виршле познате користиле животињске изнутрице, а сада се за то користе вјештачка паковања од колагена. Међутим, виршле које купујете у готовом паковању имају још нешто осим горе наведених састојака. У виршлама се може наћи механички раздвојено месо, фруктозни сируп, говеђи бујон, натријум нитрат и натријум ериторбат.

4) Здравствени осврт

Америчко удружење за истраживање рака тврди да су нитрати и нитрити у виршлама у једном истраживању изазвале рак код животиња које су хранили њима. Конзумирање велике количине виршли, сланине и месних прерађевина као што је кулен, повећава ризик од добијања рака дебелог цријева. Велика количина виршли подразумева 5-6 виршли недјељно код мушкараца и 2-3 виршле недјељно код жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана