Да ли у Америци заиста пада вјештачки снијег?

Tportal
Да ли у Америци заиста пада вјештачки снијег?

Предводници новог свjетског поретка покренули су нову врсту рата против народа – широм свијета производе и бацају вјештачки снијег који је пун радиоактивног материјала, наночестица, ГМО-а, разних бактерија, међу којима и куге, тешких метала и ко зна каквих још све зала – ово је премиса најновије теорије завјере.

Циљ им је, наравно, смањење популације кроз тровања и пандемије, а све то повезано је с мистериозним тајним војним системом HAARP.

То је онако у пар реченица суштина нове необичне теорије завjере која је протеклих дана вирално запосjела YouTube, интернет и медије како свјетске, тако и локално-регионалне.

Аутори бројних видео клипова којима се "доказује"' ова теорија завјере не тумаче зашто америчке власти опасни снијег обилно испоручују баш у сопственој земљи, а не на непријатељским територијима Ирака, Ирана, Сјеверне Кореје и сл. Међутим, ко ће знати какве планове имају прави свјетски владари? Када бисмо знали, не би били тајни.

А како се нова теорија завјере доказује? На видео клиповима аутори покушавају да упаљачима за цигарете отопе снијег, међутим он не капље, већ се чини да гори и поприма тамну боју паљевине. Штавише, послије смрди на изгорелу пластику. Да ли постоји јаснији доказа да је вјештачки и опасан? Зар не? Па баш и не.

Зашто се снег не топи?

За разумијевање научне позадине ове теорије завјере није неопходно завршити неки хемијски, технолошки или рударско-геолошко-нафтни факултет. Довољно је мало здравог разума и пар информација из основне школе.

Прије свега, треба уочити да мокре руке протагониста ових видео радова показују како се њихов наводно нетопиви снијег ипак топи. Можда не баш онако како то они или њихови наивни гледаоци очекују, али ипак се топи.

Истовремено треба знати да се снијег не мора нужно претварати у воду на врућини. Сјећате ли се можда израза сублимација са часова хемије? То је термин којим се означава директан прелазак неке материје из чврстог у гасно стање. Наиме, молекули воде увијек имају склоност да побјегну, односно да испаре како из воде тако и из леда. Сублимација се дешава чак и у фрижидеру у ком се коцкице леда с временом смањују јер лед испарава и на температурама испод нуле. Ако их оставите довољно дуго, могу чак нестати а да ни у једном тренутку нису прешле у течно стање.

Процес сублимације посебно се интензивира у екстремним ситуацијама када је лед директно изложен ватри. Коначно, чађ и масноће ће на снијегу створити својеврсну изолацију и успорити даље отапање.

Зашто се лед из фрижидера топи?

На неким од видео снимака аутори снијег упоређују с ледом из фрижидера показујући како се овај други, за разлику од првог, топи. Како је то могуће?

Сада мало једноставне физике. У снијегу има више ваздуха него воде. Ако у њега усмјерите пламен, он ће лакше испаравати него густи лед. Дио који не испари претвориће се у воду али снијег ће је упити па она неће одмах отицати као с површине леда већ ће се мијешати са снијегом и претворити га у мокар снијег. Ово мијешање поспјешује структура снијега – привлачне кохезијске и адхезијске силе воде натераће отопљене капи да се рашире међу кристалима као што се шире кроз тканину. Дио те воде може се поновно претворити у лед под утицајем околног снијега. Када се лед топи, вода нема гдје да оде као што нема гдје на површини импрегниране тканине или стакла. Дио ће испарити, дио ће се поновно заледити док клизи низ лед, а дио ће се оциједити низ коцку као вода.

Зашто лед поприма тамну боју и смрди на пластику?

Један од кључних доказа које аутори представљају у прилог тврдњи да је снијег вјештачки јесте његов изглед и мирис при излагању ватри. Зашто изгледа и смрди као спаљена пластика?

Треба знати да је већина упаљача за цигарете пуњена плином бутаном који се добија из нафте. сјетите се да се и пластика добија из нафте. Ако упаљач држите испод било какве површине, посебно неке хладније, на њој ће се скупити чађ, а њен састав није битно различит од чађи која настаје горењем пластике. Дакле, логично је очекивати да ће црни нагоријели дјелови на леду мирисати и изгледати као спаљена пластика. Исто ће се догодити и ако неку хладну теглицу покушате да загријете упаљачем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана